Hufvudstadsbladet

Grödor att odla i kylan

-

En rad olika växter lämpar sig väl för sådd i vinter. Här är några grödor att prova med:

● Den asiatiska kålen Pak choi kan sås under tidig höst och skördas cirka två månader från sådd. Prova även att så på balkong, och täck krukan med väv om det blir för kallt. Ät miniblad i sallad eller skörda större blad att woka.

● Rädisor gror och växer snabbt, och kan om du ha tur (och tillräckli­gt mycket soltimmar) skördas även under hösten. Annars en bra gröda att vinterså i fibertunne­l för tidig skörd i vår.

● Rucola, eller senapskål, är liksom spenat busenkelt att odla. Så frön i kruka eller pallkrage, eller varför inte prova att odla den i odlingstun­nel.

● Plocksalla­d av olika slag. Det här är frön som gror bäst när jorden inte är för varm. Prova en sådd under tidig höst. Kanske salladen inte hinner bli fullvuxen – men även små blad är fräscha att blanda ihop en hemmaodlad sallad av.

● Morötter, svartrötte­r och palsternac­ka: Så i november och december. Täck och skydda från kyla. Fröna gror tidigt i vår.

● Persilja och dill går bra att förså inför nästa säsong.

● Vitlök planteras under hösten, för skörd nästa sommar. Sätt klyftor några centimeter ner i jorden. Källor: Weibulls, Hasselfors garden, Nelson garden, Farbrorgrö­n.se och Odla.nu

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland