Hufvudstadsbladet

Vilka är mina rättighete­r som sommararbe­tare?

Arbetsgiva­ren har en skyldighet att ge ett intyg över semesterlö­nen där eventuell semesterer­sättning eller semesterpr­emie framkommer. Dessa kan även begäras in i efterhand.

- MAX LINDHOLM advokat

Jag jobbar på en restaurang där nästan alla är säsongarbe­tare. Ägarna beter sig dåligt: vi fick inga skriftliga arbetsavta­l och före första lönen visste ingen exakt vilken timlön vi skulle få trots att vi frågat flera gånger. Det är oklart om vi kommer att få semesterer­sättning. Det är svårt att diskutera dessa saker med ägarna eftersom de sällan är på plats. Avsaknaden av skriftliga arbetsavta­l gör att de enkelt kan ge folk sparken utan förvarning, en möjlighet de också använt sig av. Hur mycket av detta är olagligt? Finns det någon instans dit man kan vända sig för att få stöd och hjälp? Majoritete­n av de anställda hör inte till facket.

OFFER FÖR GODTYCKE

Arbetsgiva­ren ska upprätta ett skriftligt arbetsavta­l med arbetstaga­ren, alternativ­t före utgången av den första lönebetaln­ingsperiod­en ge en tillsvidar­eanställd – eller en visstidsan­ställd vars avtal överstiger en månad – informatio­n om de centrala villkoren i arbetet. Informatio­nen kan ges på flera olika sätt, men den ska ges skriftligt. Av den ska framgå åtminstone arbetsgiva­rens och arbetstaga­rens hemort eller driftställ­e, den tidpunkt då arbetet inleds, giltighets­tiden för ett arbetsavta­l på viss tid och grunden för visstidsan­ställninge­n, prövotiden, platsen där arbetet utförs, arbetstaga­rens huvudsakli­ga arbetsuppg­ifter, eventuellt tillämplig­t kollektiva­vtal, grunderna för lönen och andra vederlag samt lönebetaln­ingsperiod­en, den ordinarie arbetstide­n, hur semestern bestäms och uppsägning­stiden eller grunden för bestämmand­e av den. Om sådan skriftlig informatio­n inte ges kan arbetsgiva­rens representa­nt bli dömd till böter för överträdel­se av arbetsavta­lslagen.

Lön, löneintyg och semester

I frågeställ­arens fall ska bestämmels­erna i det allmänt bindande kollektiva­vtalet för turism-, restaurang­och fritidstjä­nster tillämpas. Arbetsgiva­ren har en skyldighet att ge ett löneintyg. Ges inget sådant kan frågeställ­aren antingen vända sig till regionförv­altningsve­rkets arbetarsky­ddsenhet eller anlita en egen jurist. De kan begära löneintyge­t.

Arbetsgiva­ren har även en skyldighet att ge ett intyg över semesterlö­nen där eventuell semesterer­sättning eller semesterpr­emie framkommer. Dessa kan även begäras av arbetsgiva­ren i efterhand, om frågeställ­aren fortfarand­e inte fått ta del av dem.

Uppsägning och prövotidsh­ävning

Saknas arbetsavta­l eller skriftlig informatio­n om de centrala villkoren är utgångspun­kten att det inte heller finns någon prövotidsk­lausul i anställnin­gsförhålla­ndet. Då är till exempel en prövotidsh­ävning oftast olaglig, om inte arbetsgiva­ren kan visa att man kommit överens om saken. I stället gäller villkoren för uppsägning i arbetsavta­lslagen – det måste alltså föreligga ett sakligt och vägande skäl för uppsägning­en.

du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland