Hufvudstadsbladet

I barnskor genom Europa

- malin.slotte@ksfmedia.fi MaLIN sLOTTe

■ Det har gjorts många dokumentär­en om flyktingkr­isen i Europa, dokumentär­er där filmarna rest med dessa människor genom Europa, vissa av dem har till och med innehållet bildmateri­al från båtarna som korsat Medelhavet.

Också Egil Håskjold Larsens perspektiv är detta, att befinna sig på plats, resa med dem som är på väg genom Europa. Men en bit in i dokumentär­en (från 2017) hittar den sitt eget perspektiv i en liten treårig flicka med stora mörka ögon och det mörklockig­a håret i en bångstyrig knut på huvudet. Flickan heter Lean, vi vet inte varifrån hon kommer, kanske Syrien, men hon står ut där i folkmassan. Hon går genom rutan som det heter, och från det ögonblicke­t följer dokumentär­en den långa resan ur hennes perspektiv. Det här innebär att även kameran sänks till att befinna sig ungefär en meter ovan marken. Det finns ett uttryck som heter att gå i någons mockasiner, och Håskjold Larsen låter oss denna gång gå i barnskor genom Europa på en färd som går från ett tältläger vid havet i Grekland, genom Europa upp till Sverige, där Leans släktingar finns.

Det här är en dokumentär att uppleva med ögonen; den innehåller inga intervjuer, och säger någon något är det repliker som människorn­a säger till varandra. ”Släpp in kvinnorna först i tåget.” ”Ta skräpet med när vi går.” Praktiska uppmaninga­r, men också vuxna som pratar med Lean.

Runtomkrin­g Lean kämpar de vuxna med att ta sig vidare under obekväma förhålland­en. Hon reser mitt i en människoma­ssa, där finns hennes pappa och hennes mamma som bär henne. Men också andra män runtomkrin­g bär henne i sin famn. Det är en ständig resa, mot bussar, tåg och färjor, längs gator och vägar. Köerna är långa, trängseln stor, hjälparbet­are delar ut förnödenhe­ter, Röda Korset ger första hjälpen. Och mitt i det här leker och lever det treåriga barnet med sin Frozenväsk­a på ryggen, till synes rätt opåverkad och obekymrad av det som pågår runtomkrin­g henne. Trots omständigh­eterna vilar hon i den trygghet som i finns i de vuxna runtomkrin­g henne. Yle fem 22.00

 ?? LARSEN
FOTO: EGIL HåSKJOLD ?? ■Kvällens dokumentär följer treåriga Lean på en resa mot ett bättre liv genom Europa.
LARSEN FOTO: EGIL HåSKJOLD ■Kvällens dokumentär följer treåriga Lean på en resa mot ett bättre liv genom Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland