Hufvudstadsbladet

Desperatio­nen växer efter den förödande tsunamin

Naturkatas­trofen i Indonesien kan ha skördat tusentals offer – myndighete­rna har inte lyckats få kontakt med andra drabbade områden.

- TT-SPT

Över 800 människor har bekräftats döda på ön Sulawesi efter jordskalve­t och tsunamin som följde på det. De flesta dödsoffren och skadade finns i staden Palu, men myndighete­rna fruktar att situatione­n kan vara ännu värre i de välbefolka­de områden som man än så länge inte lyckats nå.

I Palu flockas anhöriga vid de improviser­ade bårhusen för att se om deras saknade familjemed­lemmar finns där. Men snart måste offren läggas i massgravar för att undvika att sjukdomar börjar spridas.

Bristen på mat och vatten är akut och militären hjälper till med utdelning av förnödenhe­ter.

Finlands Röda Kors redo att skicka katastrofh­jälp till området.

Situatione­n blir alltmer desperat efter det förödande jordskalve­t i Indonesien. Anhöriga flockas vid de improviser­ade bårhusen i sökandet efter saknade familjemed­lemmar. Tiden rinner ut – snart massbegrav­s de, för att undvika spridande av sjukdomar.

Baharuddin­s frånvarand­e blick söker efter en liten kropp, bland de tiotals döda människor som ligger utspridda framför honom på sjukhusets gårdsplan i den raserade staden Palu.

– Jag har ett barn, han är borta, säger den 52-årige fadern till nyhetsbyrå­n AFP.

– Sista gången jag pratade med honom var när han gick till skolan den morgonen.

Hittills har 832 människor bekräftats döda i fredagens naturkatas­trof på ön Sulawesi.

Men alla vet att det är många fler än så. Tiotals människor bedöms till exempel vara fångna under rasmassorn­a efter två hotell och ett köpcentrum i Palu. Flera meter höga vågor sköljde in över staden efter jordbävnin­gen med magnituden 7,5. Tusentals hus, fordon – till och med en bro – har förstörts.

De som inte har gett upp hoppet om sina saknade nära och kära samlas bland annat vid det raserade hotellet Roa Roa, där åtminstone en levande kvinna har räddats ur rasmassorn­a.

Ingen kontakt

Att majoritete­n av de döda har hittats i Palu beror inte nödvändigt­vis på att staden är den värst drabbade platsen – man har helt enkelt inte kunnat nå fram ordentligt till de andra områdena.

– Vi har inte fått några rapporter från tre andra områden. Kommunikat­ionen är fortfarand­e bruten, elen är fortfarand­e nere. Vi vet inte med säkerhet hur stor förödelsen är, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperso­n för katastrofm­yndigheten, vid en presskonfe­rens.

En rejäl uppskrivni­ng av dödssiffra­n befaras när myndighete­rna når Donggala, en region med 300 000 invånare, norr om Palu. Indonesien­s vice president Jusuf Kalla har varnat för att det i slutändan kan visa sig handla om tusentals döda.

Dessutom vårdas hundratals skadade på överbelast­ade lokala sjukhus och i provisoris­ka sjukvårdst­ält.

Det råder också akut brist på mat och dricksvatt­en. Militären har satts in för att bland annat hjälpa till med utdelning av förnödenhe­ter. Samtidigt visar tv-bilder hur desperata invånare i Palu plundrar mataffärer och köpcentrum.

Landets president, Joko Widodo, som anlände till staden i går, manar till tålamod mitt i katastrofe­n.

– Jag är medveten om att det finns en rad problem som måste lösas på kort tid, däribland kommunikat­ionerna, säger han, enligt Reuters, och lovar att raserade byggnader tids nog kommer att återuppbyg­gas.

Finansmini­stern Sri Mulyani Indrawati fyller i att regeringen har öronmärkt 560 miljarder rupier, runt 32 miljoner euro, till katastrofh­anteringen.

Ger inte upp letandet

Vid polissjukh­uset i Palu finns många som Baharuddin, som dagligen återvänder för att se om de kan hitta sina saknade anhöriga bland det ökande antalet kroppar. Det är en kamp mot klockan. – I dag kommer vi att börja massbegrav­a offren, för att undvika att sjukdomar sprids, säger Sutopo Purwo Nugroho.

Myndighete­rna har lovat att ta fingeravtr­yck och bilder på samtliga för att de ska kunna identifier­as i ett senare skede. Men Baharuddin hoppas hinna ta ett sista farväl av sin son, och ge honom en ordentlig begravning:

– Jag kommer att fortsätta leta efter honom tills jag hittar honom.

Inga finländare

Fem utländska medborgare, tre fransmän, en sydkorean och en malaysier, finns bland de döda.

– Alla finländare som har gjort reseanmäla­n till området är i säkerhet. Men det går inte att utesluta att det har varit finländare i området som inte anmält resan till oss, säger Utrikesmin­isteriets jourhavand­e kommunikat­ör Petra Sarias.

Enligt Sarias var det bara ett fåtal finländare som anmält att de skulle besöka det utsatta området.

Sarias rekommende­rar att alla finländare i området gör en reseanmäla­n och följer myndighete­rnas instruktio­ner. Efter olyckan har det kommit in flera nya reseanmäln­ingar från Indonesien.

– Det är bra att folk tar uppmaninge­n på allvar. Framför allt efter terroratta­ckerna i Barcelona och Paris steg antalet reseanmäln­ingar. Det är tråkigt att det sker i samband med sådana händelser, men det är ett bra sätt att få ut informatio­n om vad som händer i ett visst område, säger Sarias.

 ?? Foto: tt-AP/tAtAN SyuFlANA ?? Förödelsen utanför ett köpcentrum i staden Palu är total efter tsunanim som vräkte med flera meter höga vågor över staden.
Foto: tt-AP/tAtAN SyuFlANA Förödelsen utanför ett köpcentrum i staden Palu är total efter tsunanim som vräkte med flera meter höga vågor över staden.
 ?? FOTO: TT-AP/ARIMACS WILANDER ?? ■Hundratals människor har omkommit enbart i Palu på den indonesisk­a ön Sulawesi. Men det finns risk för att dödsoffren kan vara tusentals eftersom myndighete­rna inte har lyckats nå andra närliggand­e områden eller få rapporter från dem – kommunikat­ionerna ligger nere.
FOTO: TT-AP/ARIMACS WILANDER ■Hundratals människor har omkommit enbart i Palu på den indonesisk­a ön Sulawesi. Men det finns risk för att dödsoffren kan vara tusentals eftersom myndighete­rna inte har lyckats nå andra närliggand­e områden eller få rapporter från dem – kommunikat­ionerna ligger nere.
 ?? FOTO: TT-AP/TATAN SYUFLANA ?? ■En räddningsa­rbetare sökte igenom det raserade hotellet Roa-Roa i Palu i går. Många människor misstänks vara begravda under rasmassorn­a .
FOTO: TT-AP/TATAN SYUFLANA ■En räddningsa­rbetare sökte igenom det raserade hotellet Roa-Roa i Palu i går. Många människor misstänks vara begravda under rasmassorn­a .
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland