Hufvudstadsbladet

Motgift räddar livet vid dödlig överdos

Goda erfarenhet­er i Sverige av läkemedlet naloxon – Finland avvaktar ännu.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi TT/ANJA HAGLUND

Med motgiftet naloxon kan narkomaner som tar livshotand­e överdoser räddas till livet. Läkemedlet har använts i stor omfattning i USA och sedan en tid har också Sverige använt sig av naloxon i missbrukar­vården.

– Vi har flera rapporter där naloxonet varit avgörande, säger Katja Troberg, projektled­are i ett av naloxonpro­jekten i Sverige.

Naloxon är ett motgift som häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider. Kaarlo Simojoki på A-kliniken anser det vara värt att testa också i Finland.

Naloxon är ett motgift som häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider. Sedan förra sommaren kan svenska läkare skriva ut naloxon direkt till personer som riskerar att ta eller bevittna en överdos.

– Vi har flera rapporter där det varit skarpt läge och naloxonet varit avgörande, säger Katja Troberg, forsknings­sjukskötar­e och projektled­are inom ett av naloxonpro­jekten i Sverige.

I Stockholm har läkemedlet kommit till användning 140 gånger.

– Som de beskriver det kan det vara skillnaden mellan liv och död. Sedan är det svårt för oss att avgöra hur många av de här överdosern­a som hade varit dödliga, säger Elin Holmén, sjuksköter­ska vid sprututbyt­et i Stockholm där man delar ut naloxondos­er gratis sedan januari.

”Vore värt att testa i Finland”

Flera aktörer inom missbrukar­vården i Finland hoppas på att naloxondos­er skulle bli tillgängli­ga för missbrukar­e även här. Överläkare­n Kaarlo Simojoki vid Akliniken säger att man har velat starta pilotproje­kt med naloxon i akutvården vid överdoser, men hittills inte lyckats säkra finansieri­ng för detta.

– Antagandet är att missbrukar­profilen är en annan i Finland och att naloxon inte biter så bra mot de substanser som missbrukar­na oftast använder här, säger Simojoki.

Överdoser av heroin är till exempel relativt ovanliga i Finland till skillnad från de övriga nordiska länderna. Här dominerar mono-buprenorfi­n. Vid överdoser med mono-buprenorfi­n behövs större doser av naloxon för att ämnet ska fungera som motgift.

– Naloxonet är kanske inte en perfekt lösning, men det vore värt att testa det också i Finland, säger Simojoki.

Inget mirakelmed­el

Prevention­sprogram med naloxon har testats i stor skala bland annat i USA. Åren 1996–2010 delades naloxondos­er ut till 53 000 individer, vilket kunde häva mer än 10 000 opiatöverd­oser.

I samband med att naloxonet delas ut i Sverige får missbrukar­en en kortare utbildning i hur läkemedlet ska användas, hur man kan undvika överdos samt hjärtoch lungräddni­ng.

Men det är inte säkert att narkotikad­ödligheten går ner enbart för att naloxon blivit lättare att få tag på.

– Det kan rädda liv, men är inget mirakelmed­el, säger Elin Holmén.

Fler insatser behövs, säger hon – framför allt handlar det om att göra det enklare för personer att komma in i och stanna kvar i behandling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland