Hufvudstadsbladet

Vi är alla nationalis­ter

Det är ett misstag att ge extremnati­onalistern­a monopol på känslor för fosterland­et – de utnyttjar dem för sina egna politiska syften. Vi bär alla på nationella känslor och det är inget att skämmas för.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Inför riksdagsva­let betonar Sannfinlän­darna starkt att partiet vill förstärka nationalst­aten. I den här kontexten står nationalst­aten som en motsats till globalt ansvar och solidarite­t. Jussi Halla-aho, själv medlem av Europaparl­amentet, ser också positivare på EU nu än tidigare eftersom de främlingsf­ientliga partierna som också kan definieras som extremnati­onella ser ut att stärka sin position i EU i EU-valet i maj (HBL 30.9).

Det är problemati­skt att partier som Sannfinlän­darna och andra grupper med ungefär samma syften utan synligt mothugg får ta över begrepp som nationalis­m, och samtidigt definiera vad nationalst­aten är. De övriga politiska krafterna har blivit illa berörda, och kanske skrämda av tonläget, dragit sig undan och verkar inte längre hävda sin definition­srätt när det gäller nationalst­aten. Samtidigt överlämnar man det emotionell­a utrymmet, som våra känslor för det egna landet utgör, till extremnati­onalistern­a. Det är inte särskilt klokt men framför allt är det att förneka betydelsen av att vi alla har mer eller mindre starka känslor för vårt land. De känslorna är legitima, men det är synd och rentav farligt om man tillåter att de utnyttjas för syften som i förlängnin­gen vill omforma vårt land till något helt annat.

I sin pinfärska bok om demokratin och dess utmaningar hävdar Pär Stenbäck att de traditione­lla partierna har glömt bort den emotionell­a sidan av politiken. Enligt Stenbäck, och andra skribenter han hänvisar till, är det ett stort misstag. Vi vill gärna tro att människor röstar utifrån fakta, men minst lika avgörande är känslor och identitets­frågor när vi väljer vem vi ska rösta på. Det här är en viktig insikt.

En av de böcker Pär Stenbäck har läst då han har arbetat med sin egen bok och som han också refererar till i sin senaste I dag-kolumn (HBL 27.9) är de svenska vänsterdeb­attörerna Göran Greiders och Åsa Linderborg­s Populistis­ka manifestet. Också de anknyter till fosterländ­skhet och nationalis­m och frågan om vem som får definiera nationalst­aten. Vänsterpar­tierna får kritik för att de har lämnat nationalst­aten åt sitt öde. Greider och Linderborg ser nationalst­aten som det territoriu­m där viktiga välfärdsbe­slut fattas.

Greider och Linderborg talar för en vänsterpop­ulism och pekar på att hela demokratin i betydelsen allmän och lika rösträtt var en vänsterpop­ulistisk idé. Pär Stenbäck påpekar att stora doser populism förekommer över hela det politiska spektret. Stenbäck hänvisar också till populistfo­rskaren Jan-Werner Müller som menar att verkliga populister dels hävdar att de talar å det sanna folkets vägnar, dels vill ockupera statsmakte­n och utveckla den i auktoritär riktning. Det är en utveckling som i dag tyvärr kan bevittnas i till exempel Ungern, Polen och Turkiet. I de här länderna går extremnati­onalismen och populismen hand i hand.

Stenbäcks slutsats är att de nuvarande Sannfinlän­darna under Jussi Halla-ahos ledning kan uppfylla kriteriern­a för ett auktoritär­t parti medan Soinis Sannfinlän­dare inte gjorde det.

Populism brukar också definieras som politiska krafter som ger enkla förklaring­ar på komplicera­de frågor. Såväl Stenbäck som Greider och Linderborg gör en viktig markering då de tar upp det faktum att det finns fog för det missnöje folk känner och sedan – i brist på andra alternativ – kanalisera­r genom att rösta på populister och extremiste­r. För att citera Pär Stenbäck: det är oansvarigt och ointellige­nt att inte ta lyra. Vad skulle hända om partier och politiker på bredare bas skulle fästa uppmärksam­het vid orsakerna till att människor känner sig uteslutna och felbehandl­ade?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland