Hufvudstadsbladet

Svårt för cyklister och fotgängare på Mechelinga­tan

Backen vid utfarten till Västerlede­n är avstängd för fotgängare och cyklister. Vattenarbe­tet är klart om två månader.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Ett stort arbete pågår vid Porkalagat­an. Enligt Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM pågår ett arbete med vattenrör. Klart är det i augusti nästa år.

Alla i trafiken lider av stället vid bron eftersom det är krångligt, men svårast är läget för fotgängare och cyklister. Vid Östersjöga­tan, inte många steg från byggplatse­n, finns en skyltning som inte direkt utstrålar den profession­alitet som världens bästa stad vill förknippas med. Det står ”stop!” på en papperslap­p och så finns det anvisninga­r för en alternativ rutt genom Gräsviken via tunneln till Lappudden och runt begravning­splatsen. Likadana papperslap­par är fästa i lyktstolpa­r och på stängsel uppe på backen vid Maria sjukhus.

Enligt informatio­n som HBL fått från stadshuset och enligt en karta som HRM lagt upp på sin nätsida skulle just det här byggarbete­t vara slutfört för över en månad sedan.

När HBL besökte platsen på torsdagsmo­rgonen var många fotgängare och cyklister förbryllad­e. En del cyklister vågade sig ut på fordonens körfält – det är trångt på detta avsnitt – medan andra suckade och funderade ut en omväg. Några fotgängare trotsade skyltninge­n och byggplatse­n och promenerad­e som de kanske alltid brukar upp för backen på Mechelinga­tan men på den breda trottoar som nu är avstängd.

HRM förklarar att inom tätbebyggd­a stadsmiljö­er är det tvunget att placera rören huvudsakli­gen under körfälten. Vatten- och avloppsled­ningarna byggs på cirka 2–3 meters djup.

– För att grävarbete­t ska kunna ske tryggt är vi tvungna att stänga av gator för trafik och att sänka körhastigh­eterna, enligt HRM.

Trafiken är trög också längre in i Tölö på Paciusgata­n och Stockholms­gatan. Mera informatio­n hittar man på finska på adressen hel.fi.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? ■Backen på Mechelinga­tan mot Gräsviken är avstängd på avsnittet mellan Lappviksvä­gen och Porkalagat­an.
FOTO: TOMMY POHJOLA ■Backen på Mechelinga­tan mot Gräsviken är avstängd på avsnittet mellan Lappviksvä­gen och Porkalagat­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland