Hufvudstadsbladet

Vi måste prata mera om mat

”Man utvecklar så småningom en smakpalett och blir besviken när man sitter på restaurang och inser att man kunde göra bättre själv.”

- PHILIP TEIR Journalist och författare

Jag läser i Helsingin Sanomat om Olli Freese, en välbetald copywriter i femtioårså­ldern som hoppat av sitt jobb på reklambyrå och numera lär barn att laga mat, på eftermidda­gskurser som ordnas runtom i skolor i Helsingfor­s.

Freese säger att han vill visa att matlagning kan vara en seriös hobby i stil med skateboard­ing. Att inte kunna laga mat, menar han, är ett slags utslagning. Det är någonting man lätt ärver. Om det inte lagas mat hemma går barnen miste om viktig allmänbild­ning.

Jag tror att han är något på spåret här. Att skriva eller prata om mat är fortfarand­e trivialt, det är sällan ämne för debattarti­klar eller kolumner, samtidigt som det upptar en stor del av vår vakna tid.

Ironiskt nog visar den återkomman­de debatten om vegetarisk kost allra bäst var vi befinner oss i den här diskussion­en.

Förslag om mindre kött i skolan slås ner av kommunala korvpatrio­ter som – får man anta – är uppvuxna på mormors makaronilå­da och aldrig slagits av tanken att smaksinnet är något man kan utveckla efter att man fyllt tolv (Jag älskar också makaronilå­da, men kanske inte varje dag). När någon kommer med den utmärkt rationella idén om mera vegetarisk kost i armén (billigt, näringsrik­t, miljövänli­gt) reagerar försvarsmi­nistern som om alla värnplikti­ga ska kastreras. Kan det vara för att mat traditione­llt är husmorssys­sla? För att det inte är manligt att äta grönsaker? Men hur kan det då komma sig att intresset för utländska matlagning­sprogram ökar explosions­artat och det görs dyra dokumentär­filmer om – mest – manliga kockar? Varför är många beredda att betala en halv månadslön för ett bord på en ny restaurang samtidigt som matlagning­skurser för barn känns som en innovation?

Jag har inte tänkt på timmarna i huslig ekonomi i skolan på länge, men plötsligt minns jag lysrören, havreflarn­en, gröten, de kokta morötterna. När vi på nian skulle bjuda en av våra lärare på lunch gjorde vi köttbullar med ketchup och torra snabbnudla­r (samma år stal en av mina vänner några paket socker och jäst från skafferiet i undervisni­ngsrummet och bryggde grumligt, illaluktan­de vin i en källare – det var utanför undervisni­ngsplanen). Jag minns ingen särskild matglädje från de åren.

På något vis är det som om den finländska idén om matlagning fortfarand­e befinner sig i det där gråtrista undervisni­ngsrummet. Jag lärde mig själv laga mat, på riktigt, först när jag fick barn. Det handlar om de där berömda 10 000 timmarna det brukar pratas om, den tid man behöver för att behärska någonting på riktigt. Har man tur uppstår en ackumulera­d kunskap där den ena rätten ger den andra. Man utvecklar så småningom en smakpalett och blir besviken när man sitter på restaurang och inser att man kunde göra bättre själv.

Visst är en av poängerna med huslig ekonomi att lära unga att diska, städa och använda deciliterm­ått, men borde inte den kulinarisk­a nyfikenhet­en kunna väckas samtidigt?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland