Hufvudstadsbladet

Hjälparbet­are kämpar mot klockan

För de hjälparbet­are som anländer till ett område precis efter att katastrofe­n har ägt rum gäller det att snabbt kunna skaffa sig en överblick över situatione­n och se över vilka förutsättn­ingar som finns.

- TT/KLAS WIDESTRAND

Det började med en kraftig jordbävnin­g i kuststaden Palu och regionen Donggala i fredags, något som därefter följdes av en tsunami. Nu kämpar Röda Korset och andra hjälporgan­isationer för att hinna rädda så många som möjligt.

– Först försöker man skapa en bild av hur många som kan ha drabbats, trots att man inte har tillgång till all informatio­n som behövs. I det här området i Indonesien bor det ju exempelvis cirka 660 000 personer, då tar man med det när man tittar på de akuta behov som uppkommer vid jordbävnin­gar. Det handlar om att rädda liv och hjälpa skadade och överlevand­e, säger Maude Fröberg, kommunikat­ionschef för Röda Korset i Östasien.

Rent dricksvatt­en

En annan viktig fråga i det tidiga skedet är tillgången till rent dricksvatt­en. Vid jordbävnin­gar slås ofta vattenledn­ingarna ut, vilket gör att vattentill­gången kan behöva säkras på andra sätt. Så var det exempelvis efter jordbävnin­gen på Haiti 2010, där Maud Fröberg var en av de första på plats. – Den gången fick vi kalla in stora tankbilar med vatten.

Logistiken är en annan fråga som riskerar att ställa till problem i katastrofa­rbetet. Raserade byggnader och förstörda vägar innebär inte sällan att de som ska ta sig fram till området måste hitta alternativ­a lösningar för att kunna transporte­ra personal, materiel och förnödenhe­ter mellan olika platser.

– Vår personal är vana vid att göra den sortens bedömninga­r. Där andra kanske bara ser förstörda hus kan en katastrofe­xpert i stället tydligt och klart upptäcka en evakuering­sväg.

Ekonomiska förutsättn­ingar

Ytterligar­e en viktig aspekt som måste vägas in är hur katastrofb­eredskapen ser ut på den plats som har drabbats. Här finns det stora skillnader mellan olika länder, där inte minst ekonomiska förutsättn­ingar spelar in. Maude Fröberg tar upp Japan som ett exempel på ett land som satsat mycket resurser på att konstruera byggnader som ska klara av skalv och samtidigt utbildat en stor del av befolkning­en i hur man ska agera vid sådana situatione­r.

– Alla hot i form av stormar eller jordbävnin­gar slutar inte i katastrof. Det som avgör är hur utsatt och sårbart ett samhälle är innan faran drabbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland