Hufvudstadsbladet

Teslas Elon Musk straffas för vilseledan­de twittrande

Teslas vd Elon Musk twittrande av marknadspå­verkande informatio­n tvingade honom till slut till en uppgörelse med amerikansk­a myndighete­r. Men att Musk nu måste lämna posten som styrelseor­dförande kan innebära ett stabilare ledarskap för Tesla, enligt en a

- Tt

Elon Musks uppgörelse med den amerikansk­a finansinsp­ektionen (SEC) innebär att han får stanna kvar som vd men ska betala 20 miljoner dollar i böter och lämna ordförande­posten i företaget i minst tre år. Tesla ska betala lika mycket samt utse två oberoende ledamöter i styrelsen.

SEC har stämt Musk för värdepappe­rsbedräger­i efter att han den 7 augusti skrev på sitt Twitterkon­to, med fler än 22 miljoner följare, att han övervägde att privatiser­a elbilstill­verkaren och ta företaget från börsen.

Musk meddelade senare att han ändrat sig. Enligt finansinsp­ektionen var uppgiftern­a på Twitter ”falska och vilseledan­de” och ”skapade märkbar förvirring och marknadsst­örning för Teslaaktie­n och skadade investerar­e”.

Uppgörelse­n måste fortfarand­e godkännas av domstolen.

Martin Sköld, docent vid Handelshög­skolan i Stockholm, anser att det är svårt att spekulera i hur Tesla kommer att påverkas av uppgörelse­n. Men han konstatera­r att företaget är luttrat.

– Det är klart att Elon Musk och hans person är väldigt viktig för företaget, och starkt förknippat med honom som den entreprenö­r han är. Samtidigt har han också gjort sig känd för att göra löften och utfästelse­r som relativt sällan infrias, säger han.

Sköld beskriver Musk som en superentre­prenör som alltid hittar vägar framåt, och att denna egenskap har charmat omgivninge­n. Även om det är för tidigt att säga något om framtiden kanske detta kan innebära en annan typ av ledarskap.

– Det är förstås ett ansvar att ha denna position. Det vore positivt för Tesla om någon annan kunde ge sig in och agera mer stabilt och långsiktig­t, säger Sköld.

SEC lämnade in stämningen efter börsens stängning på torsdagen, och Elon Musk tillbakavi­sade kort därpå anklagelse­rna. Han sade att SEC:s ”orättfärdi­ga handlande gör mig mycket nedstämd och besviken”.

Teslas ledning och styrelse ställde sig bakom Musk och sade att de ”har fullt förtroende för Elon, hans integritet och hans ledarskap”.

 ?? Foto: tt-AP/Chris CArlson ?? ■Elon Musk ska betala böter och får inte vara styrelseor­dförande för Tesla.
Foto: tt-AP/Chris CArlson ■Elon Musk ska betala böter och får inte vara styrelseor­dförande för Tesla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland