Hufvudstadsbladet

Höst

Många använder skogen som terapi och skafferi.

- ANNA ALM är ekobonde på Mörby gård i Raseborg.

Hela två gånger den här hösten har jag satt korgen på armen och trotsat älgflugorn­a. Inga kantarelle­r har jag hittat, men nog riktigt fina soppar av olika slag. Inte heller kantarellr­ika år har jag varit orolig för att andra ska hitta mitt ställe. Parkerar man längs de allmänna vägarna så är det en god bit att gå och man snubblar antagligen över andra bra kantarells­tällen längs vägen. Jag som får röra mig genom mina egna åkrar och hagar däremot har det inom betydligt kortare räckhåll.

Genom den här inledninge­n försöker jag förstås närma mig temat allemansrä­tten. Jag såg att Yle har en kampanj där man ska anmäla sina skogsviste­lser för att visa hur välutnyttj­ad allemansrä­tten är med syftet att så småningom kunna få in den här traditione­n på Unescos lista över immateriel­lt kulturarv. Wow, tänkte jag. Det är verkligen en helt unik tradition som jag också kan tänka mig verkligen påverkar hela vår kultur. Hur ofta nämns inte vårt nära förhålland­e till naturen som en viktig faktor i finländare­s konstnärli­ga uttryck? Många använder skogen som terapi och skafferi.

Som i en period väldigt aktiv scout har jag också själv många fina upplevelse­r att tacka allemansrä­tten för. Jag värdesätte­r verkligen lärdomarna man så lätt får genom att röra sig ute i naturen. För egen del har jag säkert blivit åtminstone modigare, mera handlingsk­raftig och ödmjuk tack vare olika erfarenhet­er som varit möjliga genom den lättillgän­gliga naturen. Nu för tiden när jag är markägare kan jag verkligen uppskatta det att också andra hjälper till att plocka och samla de bär och svampar som min skog ofta dignar av. För mig är nämligen bara två svamprundo­r ganska normalt. Tack vare allemansrä­tten kan jag ändå tillåta mig att tänka att åtminstone en del av den naturresur­sen kommer till användning även om jag som markägare inte anstränger mig.

Samtidigt kan jag inte undvika att få en liten klump i magen vid tanken på att allemansrä­tten ska bli något så stort och viktigt som ett av Unesco skyddat kulturarv. Även om innehållet i allemansrä­tten inte ändras kommer väl dess politiska tyngd att bli en annan. Så jag kan inte hjälpa att bli lite orolig för att det kommer att leda till en inskränkni­ng av mina rättighete­r som markägare. Det här är ingen stor oro och ingen orsak till att ifrågasätt­a hela projektet. Men jag vill i alla fall påminna om att den aspekten finns. För även om jag ibland undrar hur det kan vara möjligt att äga något så allmänvikt­igt som naturresur­ser har jag kommit fram till att ett starkt ägande är det effektivas­te sättet att skapa den ansvarskän­sla som oftast leder till en hållbar utveckling.

Till er som planerar att använda er av allemansrä­tten, kom ihåg att den inte ger rätt att röra sig på odlingsmar­k eller tomt, göra upp eld eller röra sig med motorfordo­n. Det här är de punkter som jag tror oftast blir en orsak till oro eller ilska hos oss markägare. Nu under jaktsäsong rekommende­rar jag färggranna kläder och så tycker jag ni ska gå in på Yles sidor och anmäla era skogsviste­lser. Njut av hösten!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland