Hufvudstadsbladet

Hur garantera vård på svenska?

- NINA AF HäLLSTRöM stadsstyre­lse- och stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Esbo

VåRD Diskussion­en om vårdreform­en står och stampar. Susanna Ginman skriver (HBL 22.9) att risken för att den här regeringen­s vård- och landskapsr­eform inte godkänns är uppenbar.

Oberoende av hur det blir måste vi fortsätta att kräva rätt till service på modersmåle­t. I min hemstad Esbo minskar andelen svensktala­nde. Trots det är Esbo landets näst största finlands-

svenska ort med över 23 000 svensktala­nde.

Själv fick jag nyligen söka hjälp då en plomb och halva tanden lossnade när jag bet i ett äpple. Jag fick utomordent­ligt bra service och tanden blev lappad, men detta skedde på finska. Redan vid tidsbestäl­lningen blev jag tillfrågad om jag kunde tala finska, trots att jag hade valt nummer 2 för svensksprå­kig service. Trots Esbos tvåspråkig­a fasad har det visat sig att det i praktiken kan vara svårt att få vård på svenska.

Stadsfullm­äktige har godkänt Esbostrate­gin för fullmäktig­eperioden. Enligt strategin är invånarna stadens viktigaste resurs. Staden ska i all sin verksamhet fungera utifrån från invånarnas behov. På svenska och på finska.

Social- och hälsovårde­n fungerar bra på vissa håll på svenska. Det här gäller till exempel mödrarådgi­vning eller tandvård för barn. Men ofta inleder vårdperson­alen samtalet på finska utan att först ta reda på patientens modersmål. Jag har också hört om fall där läkarna har vägrat tala svenska med svensksprå­kiga patienter.

Tvåspråkig­heten är en trumf för Esbo. Därför måste Esbo stad som arbetsgiva­re göra sitt bästa för att garantera social- och hälsovårds­tjänster på båda nationalsp­råken. Samtidigt borde finlandssv­enskarna vara envisare, och hålla fast vid rätten till vård på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland