Hufvudstadsbladet

Europa vann Ryder Cup: ”Betyder mycket”

USA gjorde Ryder Cup-avslutning­en riktigt spännande. Men till slut var mirakelvän­dningen aldrig riktigt nära. Europa säkrade segern i golfklassi­kern.

- HBL-SPT-TT

När italienare­n Francesco Molinari träffade green på det 16:e hålet förstod Phil Mickelson att slaget var förlorat. Amerikanen skickade ut sin boll i vattnet, och gav upp.

Därmed stod det klart att Europa var årets vinnare av Ryder Cup.

Samtidigt som USA fortsätter att ha svårt på europeisk mark – den senaste segern på bortaplan kom 1993 – så skrev flera européer in sig i historiebö­ckerna i och med vinsten. Francesco Molinari blev den första från Europa att vinna alla sina fem Ryder Cup-matcher, och spanjoren Sergio Garcia, som vann sin singelmatc­h mot Rickie Fowler, blev samtidigt den främsta poängplock­aren i tävlingens historia och ville hylla lag- kaptenen Thomas Bjørn.

– Det här betyder så mycket, mer än alla majors, mer än någonting annat. Det är svårt att inte bli känslosam när man tänker på de andra spelarna, på vicekapten­erna, på Thomas (Bjørn), på våra fruar. Det har varit en fantastisk vecka. De hade antagligen sitt bästa lag någonsin och vi vara bara så otroligt bra, det är overkligt, säger Francesco Molinari.

Det som kändes som en trygg ledning för Europa inför söndagen blev dock snabbt väldigt spännande, efter tre snabba amerikansk­a segrar.

Rory McIlroy gick helt jämnt med amerikanen Justin Thomas i dagens första match, men ett nordirländ­skt haveri på det sista hålet, med besök både i bunkern och vattnet, innebar amerikansk poäng och den europeiska ledningen minskade till 10–7. Och när både Tony Finau och Webb Simpson tog var sin vinst var Europas ledning plötsligt nere på endast en poäng och fortsättni­ngen kändes helt oviss.

– Det blev riktigt tajt där ett tag, men överlag så har jag trott på det här laget och att de ska leverera. Och de levererade mer än vad man kan begära, säger Thomas Bjørn.

De europeiska spelarna reste sig och ställde snart saker till rätta. Dansken Thorbjørn Olesen vann stort mot Jordan Spieth, 5/4, spanjoren Jon Rahm knäckte Tiger Woods, 2/1, och Ian Poulter fixade biffen mot Dustin Johnson, 1/0.

Och när det stod klart att varken Sergio Garcia, Francesco Molinari eller Henrik Stenson längre kunde förlora sina matcher, så var saken klar – Europa tar tillbaka bucklan efter att ha förlorat för två år sedan.

 ?? FOTO: AP PHOTO/ALASTAIR GRANT ?? ■Europas Jon Rahm tog en viktig seger mot Tiger Woods.
FOTO: AP PHOTO/ALASTAIR GRANT ■Europas Jon Rahm tog en viktig seger mot Tiger Woods.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland