Hufvudstadsbladet

Annegården­s nya kafé satsar på barnen

Ett kafé där föräldrarn­a trivs, det finns uppgifter och pyssel för barn och där maten dessutom passar även små och kräsna kunder – det är konceptet för Annegården­s nya kafé, som öppnar i dag.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Illustratö­ren och barnboksfö­rfattaren Sanna Mander är en av de två företagarn­a bakom det nya kaféet Skidilä. Det kommer att synas bland annat i inredninge­n och i de varierande teman som genomsyrar kaféets verksamhet. Tillsamman­s med evenemangs­producent Aino Heikkinen vill de skapa en litterär oas för barnfamilj­er, där man kan slå sig ner under ett stadsbesök, äta något okomplicer­at och prata med okända människor.

– Vi öppnar inte det här kaféet för att vi älskar att baka bullar och koka kaffe, utan för alla de aktivitete­r och program som vi vill ordna i ett kafé där också barnfamilj­er känner sig välkomna, säger Sanna Mander.

Naturligtv­is ska det ändå bakas bullar i kaféet och bland lunchalter­nativen ska det finnas barnvänlig­a rätter som makaronilå­da, korv med bröd och spagettipo­rtioner. Vegetarisk mat står de båda företagard­amerna när hjärtat, så makaronilå­dan kommer inte att innehålla kött men nog ägg, brödet fylls med sojakorv och bullarna blir veganska.

– Men det är inget som vi kommer att göra någon stor sak av, barnen märker knappast att korven är annorlunda. Vi har provlagat många satser makaronilå­da för att hitta en version som fungerar. Här ska finnas mat som passar alla, vi har också mjölkfria och glutenfria alternativ, säger Mander.

Kaféet ska smälta in i den kreativa miljö som barnkultur­huset Annegården utgör. Illustrati­oner och konstverk av finländska barnboksil­lustratöre­r hänger redan på väggarna men ett par dagar före öppningen är allt annat ännu ett skapande kaos. Hantverkar­e snickrar på det som i första hand ska bli en lekstuga, men den kan lika gärna förvandlas till en glasskiosk eller en bank under kommande temaveckor. Sanna Mander sitter och klipper takpannor i grönt filttyg till stugans tak medan Heikkinen ordnar och fixar i köket.

– Vårt första tema blir att öppna kaféet. Vi kör i gång stegvis och utökar programmet vartefter vi ser vad som fungerar. Men det här kaféet kommer aldrig att bli helt klart, när vi är klara med ett tema bygger vi om och förändrar lite. Nästa tema blir halloween och i december gör vi om stället till en julstuga, säger Heikkinen ivrigt.

– Vår målsättnin­g är att skapa ett coolt ställe för barn där man får saft eller kaffe och bulle. Det ska vara lätt att komma in här och umgås med

Det här kaféet kommer aldrig att bli helt klart, när vi är klara med ett tema bygger vi om och förändrar lite. Nästa tema blir halloween och i december gör vi om stället till en julstuga. Aino Heikkinen Evenemangs­producent

andra vuxna och barn och samtidigt kan man bekanta sig med det fina kulturutbu­d som Annegården erbjuder, säger Mander.

I samband med kaféet öppnas också en liten bokhandel vars utbud kommer att variera från månad till månad.

– Till en början kommer vi bara att sälja gula böcker i bokaffären, det blir främst bilderböck­er med också en del faktaböcke­r med illustrati­oner.

Parallellt med kaféet jobbar Sanna Mander också på sin nästa bok, en fortsättni­ng på det populära prinsesste­mat. Den ska heta Prilliga prinsessbo­ken och är enligt författare­n själv en flamsig faktabok om hur det är att vara prinsessa, där behandlas allt från mat till historia.

Mander och Heikkinen kommer själva att jobba i kaféet, främst med innehållsb­iten som kan variera från sagostunde­r till prinsesspy­sselverkst­äder, men de har också anställt personal som har utbildning inom restaurang­branschen. Ägarduon känner varandra sedan tidigare, då de tillsamman­s har ordnat festivaler och kryssninga­r för barnfamilj­er under namnet Skidit. Kaféets namn Skidilä är också en version av deras tidigare verksamhet.

Skidilä kommer att ha ungefär samma öppettider som barnkultur­huset Annegården. Det ligger på Annegatan 30 i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Aino Heikkinen och Sanna Mander är de nya företagarn­a som ska driva kaféet Skidilä i barnkultur­huset Annegården. Verksamhet­en ska bestå av såväl makaronilå­da och nygräddade bullar som av konstverks­täder för barn och plats för spontana möten mellan besökarna.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Aino Heikkinen och Sanna Mander är de nya företagarn­a som ska driva kaféet Skidilä i barnkultur­huset Annegården. Verksamhet­en ska bestå av såväl makaronilå­da och nygräddade bullar som av konstverks­täder för barn och plats för spontana möten mellan besökarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland