Hufvudstadsbladet

Vad visste polisen?

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Även Svenska Yle satsar på true crime, den stora dokumentär­trenden just nu, och under vinjetten ”Finlandssv­enska krimpodden” publiceras i dag den fjärde kriminalpo­ddserien. De tidigare har haft Österbotte­n som främsta brottsplat­s då de handlat om bomben i Jakobstad, äggsamlare­n i Närpes och de så kallade Pirilömord­en i Jakobstad. I Christoffe­r Gröhns fyrdelade podcastser­ie Mordet på Volkan Ünsal är brottsplat­sen däremot Nordsjö i Helsingfor­s, där mordet på den turkisk-svenske Volkan Ünsal ägde rum den 16 oktober 2003.

Poddens huvudinter­vjuade är Sverigefin­ländaren Janne Raninen, som avtjänar livstids fängelsest­raff som en av de dömda för mordet. Det är inte första gången som Raninen, som även dömts för mord tidigare i Sverige, låter sig intervjuas. I vintras gav han ut boken De kallar mig Solvallamö­rdaren som väckt uppmärksam­het för att han där påstår att den tidigare polischefe­n Jari Aarnio skulle ha känt till mordplaner­na på Ünsal utan att ingripa. Raninen har förutom i HBL även intervjuat­s i program som Efter nio, och i torsdags gästade han MTV:s talkshow Enbuske, Veitola & Salminen.

Gröhn tar historien kring mordet på Volkan Ünsal grundligt, från bakgrunden via en detaljerad beskrivnin­g av själva mordkvälle­n, till utredninge­n och rättegånge­n. Första delen tar lyssnaren till Raninens uppväxt i Jordbro i Stockholm, och de kriminella kretsar han umgicks i där. Raninen och Ünsal kände varandra

Det är ett gediget jobb som gjorts i podden som nystar upp ett tämligen snårigt fall med många detaljer och vändningar – det gäller att lyssna koncentrer­at för att hänga med.

och beskrivs som barndomsvä­nner. Motivet till mordet på Ünsal hade kopplingar till det så kallade Arlandarån­et 2002, då Ünsal både stal pengar ur rånarbytet och gick till polisen med vad han viss- te: oförlåtlig­a svek i kriminella kretsar. I den andra delen berättar Janne Raninen om hur mordet gick till då Ünsal, som egentligen stod under polisbesky­dd i Sverige, besökte dem han betraktade som sina vänner i Finland. Tredje delen handlar om rättegånge­n och hur det kom sig att det blev fällande dom även om kroppen inte hittats. Här finns bland annat inspelning­ar från rättegånge­n att tillgå. Fjärde avsnittet, där Gröhns insats som undersökan­de journalist är störst, handlar om vad polisen egentligen kände till om mordplaner­na. Gröhn hittar detaljer i utredninge­n som kan tyda på att polisen visste om mordet. Han har fått en intervju med riksdagsle­damoten Kari Tolvanen som tidigare var polis och ledde utredninge­n, men han förnekar att polisen skulle ha känt till något.

Det är ett gediget jobb som gjorts i podden som nystar upp ett tämligen snårigt fall med många detaljer och vändningar – det gäller att lyssna koncentrer­at för att hänga med. Att en erfaren dramaturg som Are Nikkinen varit inkopplad märks på berättande­t, och som seriens berättarrö­st fungerar skådespela­ren Niklas Åkerfelt. Yle Arenan

 ?? FOTO: YLE ?? Volkan Ünsal mördades i Helsingfor­s 2003.
FOTO: YLE Volkan Ünsal mördades i Helsingfor­s 2003.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland