Hufvudstadsbladet

Till vad behövs nationalpa­rker?

-

■ Hur ser framtidens nationalpa­rk ut? Och hur skiljer sig ett naturreser­vat från en nationalpa­rk?

Finland har fyrtio nationalpa­rker som vill bevara det mest värdefulla av Finlands natur. En av dem är Noux i Esbo som blir allt mer digital. I Kurjenrahk­a nationalpa­rk nära Åbo finns det största myrområdet i Egentliga Finland. Och Porkalaomr­ådet i Kyrkslätt vill fortfarand­e, trots ett nej i fjol, bli nationalpa­rk.

I en nationalpa­rk gäller allemansrä­tten i stort, med vissa lokala begränsnin­gar så att man exempelvis inte får göra upp eld och tälta var som helst. Men Finland har

också nitton naturreser­vat där allemansrä­tten inte gäller, till dem får man alltså komma endast med speciallov. Biologen och naturväkta­ren Hans Hästbacka besöker Salamanper­ä naturreser­vat i Österbotte­n.

Kirjala skola satsar på lektioner med utomhusped­agogik. Utomhusped­agogen Patrik Berghäll gör den finska naturen till ett naturligt element i vardagen för framtidens nationalpa­rksbesökar­e. Men hur mycket känner eleverna till om nationalpa­rker?

Yles kampanj ”Vi drar till skogs” strävar efter att få in allemansrä­tten på Unescos lista över immateriel­lt kulturarv. Yle Fem 19.00, repris tisdag 11.00

YLE-HBL

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? Framtidens nationalpa­rk kan bli allt mer digital.
FOTO: SKäRMAVBIL­D Framtidens nationalpa­rk kan bli allt mer digital.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland