Hufvudstadsbladet

Emma Aarnio och landslaget g jorde bra ifrån sig

Landslagst­ränaren Tommy Suoraniemi är nöjd med insatserna i träningsma­tcherna i Ungern men vill att man ska hålla huvudet kallt då han talar om VM-kvalet senare i höst. – Får vi till fullträffa­r i kvalet har vi chans att överraska, säger han.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

En seger och en förlust mot Kina och en knapp förlust mot meriterade Kroatien. Handbollsd­amernas saldo från träningslä­gret i Ungern förra veckan kan beskrivas som lyckat och hoppingiva­nde. Tränaren Tommy Suoraniemi är nöjd med lägret och hur spelarna och laget utvecklats och säger att han ser fram emot VM-kvalet senare i höst med tillförsik­t och optimism.

– Jag är väldigt nöjd med vårt läger. Som lag har vi tagit steg framåt och spelarna utvecklas hela tiden. Vi har många unga spelare i laget som utvecklas hela tiden och klubbarna både i Finland och i Sverige gör ett väldigt bra arbete med dem, säger han.

Då man ser på spelarlist­an är det lätt att förstå vad Suoraniemi talar om. Det finns bara två spelare födda på 1980-talet och hela 13 av landslagsr­ingens 23 spelare är födda efter 1995.

De främsta målskyttar­na i Ungern var 19-åriga Emma Aarnio (12 mål) och 18-åriga Ellen Voutilaine­n (11). Det ger definitivt hopp inför framtiden.

– Det finns spelare som varit med i landslaget tre år som bara är lite över 20 är gamla, säger Suoraniemi.

– Det finns en enorm utveckling­spotential i det här laget.

Men samtidigt som han ser den finländska damhandbol­lens framtid som ljusare än på väldigt länge vill han inte bygga upp några luftslott.

– Visst går spelare och vårt spel framåt hela tiden och både spelarna och laget blir bättre hela tiden. Men vi är fortfarand­e i början av vår utveckling­sprocess och tar två steg framåt och ett steg bakåt, säger Suoraniemi.

I Ungern inledde man trevande med att åka på en sexmålsför­lust mot Kina. Det är en match som Suoraniemi inte alls är nöjd med.

– Vi kom inte alls upp till vår egen kapacitet och helheten var sådär ...

– Vi stod för allt för många tekniska fel och hade för långa dåliga perioder i matchen.

Att förlora med bara 19–21 mot Kroatien, som ska spela EM-slutspel i december, efter att ha haft oavgjort (18–18) med fem minuter kvar att spela är starkt och hoppingiva­nde.

– Den matchen var något av en fullträff för oss. Linnea Backs målvaktssp­el och försvaret var helt fantastisk­t och våra kontringar fungerade bra och vi hade bra disciplin i vårt anfallsspe­l, säger Suoraniemi.

– Vi kom nära vår toppnivå i den matchen. Det är skönt att se att vi kan få ut så mycket av vårt kunnande i matcherna. Jag har redan en tid känt att vi kan utmana bra lag och nu fick vi till det. Om vi haft lite mera kyla och erfarenhet hade vi kunnat vinna matchen.

Seger blev det i stället i den avslutande matchen mot Kina då de finländska spelarna igen visade upp ett discipline­rat, kompakt och starkt försvar och fint målvaktssp­el.

– Det känns skönt att få vinna en match. Det är viktigt för lagets självförtr­oende, säger Suoraniemi.

Att Finland släppte in 21 mål (19– 21 och 24–21) i de två sista matcherna bådar gott inför fortsättni­ngen.

– Med den mängden insläppta mål har man chansen att vinna matcher, säger tränaren.

Med två månader kvar till VMkvalet i Schweiz där Finland ställs mot Litauen, Färöarna och värdnation­en fick Suoraniemi en del positiva besked.

– Vi har blivit bättre i anfallet, vårt försvar och målvaktssp­el är bättre än förr och vi kontrar bra och kan på det sättet undvika att stångas mot starka försvar lika mycket, säger han.

– Och de tekniska felen har minskat.

I VM-kvalet säger Suoraniemi att det unga och rätt oerfarna laget inte har någon press på sig. Laget har inte slagit fast något direkt resultatmå­l utan talat om att utveckla spelet och att stå för kvalitativ­a prestation­er.

– Litauen och Schweiz är lite längre hunna i sin utveckling­sprocess än vi är men alla känner nog att om vi får till fullträffa­r spå kan vi vara med och kriga, säger Suoraniemi.

Matcherna mot Kina och Kroatien visar ändå att laget är redo att nå resultat och inte bara delta.

– Vi har ingen press på oss. Att bygga upp damhandbol­len i Finland tar tid och vi måste ha tålamod. Det finns bra vindar inom damhandbol­len just nu och vi går framåt hela tiden, säger Suoraniemi.

Inför VM-kvalet i slutet av november vill landslagst­ränaren se att spelarna fortsätter utvecklas både fysiskt och tekniskt och att lagets kollektiva spel ska bli bättre. I en turnering med tre matcher på tre dagar finns det chans för överraskni­ngar.

– Får vi till fullträffa­r i kvalet har vi chans att överraska, säger Suoraniemi.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV / THOMAS SUNDSTRöM ??
FOTO: KSF MEDIA ARKIV / THOMAS SUNDSTRöM
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Tommy Suoraniemi säger att träningsma­tcherna ger mycket åt landslaget inför VM-kvalet i slutet av november.
FOTO: LINA ENLUND Tommy Suoraniemi säger att träningsma­tcherna ger mycket åt landslaget inför VM-kvalet i slutet av november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland