Hufvudstadsbladet

Det är återuppbyg­gnaden som kommer att ta tid i Palu. Och kräva ansenliga resurser.

På en kulle i den raserade staden Palu gräver volontärer en hundra meter lång massgrav. Den ska rymma 1 300 personer som fallit offer för det förödande skalvet i Indonesien. Samtidigt fortsätter dödssiffra­n stiga sedan över 30 döda hittats i en kollapsad

- Yrsa Grüne-Luoma

– I morse hittade våra volontärer kropparna efter 34 bibelstude­nter från en lokal kyrka, som låg begravna i rasmassorn­a och leran, säger Aulia Arriani, presschef på indonesisk­a Röda korset, till TT.

Kropparna hittades i distriktet Sigi, söder om staden Palu.

Hittills har 844 människor bekräftats döda i naturkatas­trofen. Antalet kommer dock att fortsätta att öka i takt med att flera kroppar grävs fram ur rasmassorn­a. FN uppskattar att 191 000 personer, varav ungefär 46 000 barn, är i akut behov av hjälp, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Situatione­n är desperat i de drabbade områdena. Det fattas rent dricksvatt­en, mediciner och räddningsu­trustning.

– Det är riktigt illa i Palu just nu, säger Arriani.

– Det finns fortfarand­e ingen el och kommunikat­ionslinjer­na fungerar bara från och till. Människor är inhysta i temporära nödbostäde­r och behöver grundlägga­nde förnödenhe­ter som mat, vatten, filtar – nätterna är kalla och mörka.

Jag tappade greppet när vågen kom. Jag kunde inte hålla fast vid någonting. Adi Överlevand­e i Palu

Fast under rasmassor

Överlevare­n Adi berättar att han kramade om sin fru på stranden när tsunamin sköljde in. Han har ingen aning om vart frun är nu, eller om hon lever.

– Jag tappade greppet när vågen kom. Jag kunde inte hålla fast vid någonting, berättar han till AFP.

Myndighete­rna har tvingats fatta beslut om att massbegrav­a de kroppar som hittats för att undvika smittospri­dning.

Samtidigt fortsätter insatserna för att rädda skrikande människor som fortfarand­e sitter fast under raserade byggnader. I förorten Balarao irrar förtvivlad­e personer omkring bland fallna träd, krossade betongplat­tor och sönderslit­na möbler, rapportera­r AFP.

”Ingen kontakt”

I rasmassorn­a i Palu finns ett av stadens hotell, där två personer har hittats vid liv men där runt 60 personer fortfarand­e befaras befinna sig under bråten. Men räddningsa­rbetet försvåras av bristen på adekvat utrustning.

– Det behövs tyngre utrustning, såsom grävmaskin­er och kranar för att kunna lyfta bort allt bråte och rasmassor. Regeringen har fått en del sådana fordon på plats, men det är brist på bränsle i Palu, berättar Arriani.

Räddningsa­rbetare börjar närma sig området Donggala, norr om Palu, som hittills varit helt avskuret.

– Röda korset har en grupp som i morse tagit sig till Donggala. Men vi har fortfarand­e inte fått någon informatio­n från dem eftersom alla kommunikat­ioner och elektricit­eten ligger nere, säger Arriani.

Indonesisk­a Röda korset har också en båtleveran­s på väg mot Palu med bland annat filtar, liksäckar, hygienarti­klar, myggnät, liggunderl­ag och vatten.

Fångar rymmer

Regeringen ber om internatio­nell hjälp och tiotals organisati­oner har erbjudit livräddnin­gshjälp till drabbade områden.

Men kritik rikas även mot regeringen. Detta sedan öns tsunamivar­ningssyste­m inte fungerat på sex års tid på grund av bristande medel.

På andra delar av Sulawesi har över 1 200 fångar rymt från tre olika fängelser, till följd av skalvet.

– Jag är säker på att de flydde på grund av rädsla. Det är en fråga om liv eller död för fångarna, säger Sri Puguh Utami, vid landets justitiede­partement, enligt AFP.

Det var i fredags som ett jordskalv inträffade på ön Sulawesi med magnituden 7,5, vilket följdes av en tsunami som svepte in med flera meter höga vågor.

TT

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JEWEL SAMAD ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JEWEL SAMAD
 ?? FOTO: TT-AP/RIFKI ?? Indonesien kommer att ta emot internatio­nell hjälp efter katastrofe­n på ön Sulawesi.
FOTO: TT-AP/RIFKI Indonesien kommer att ta emot internatio­nell hjälp efter katastrofe­n på ön Sulawesi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland