Hufvudstadsbladet

Kulturprof­ilen fick två års fängelse

Nobelstift­elsen funderar på Svenska Akademiens roll

-

Jean-Claude Arnault, 72, som har varit en av de centrala personerna i Kultur-Stockholm får fängelse i två år för våldtäkt. Stockholms tingsrätt meddelade domen i går. Svenska Akademien gungar i svallet efter det och Nobelstift­elsen antyder att någon annan framöver kanske väljer litteratur­pristagare.

Tonen är välavvägd, men pikarna tydliga när den distingera­de, vitnade bankmannen Lars Heikensten, 68, säger att Svenska Akademien inte har mycket tid på sig att få sin legitimite­t tillbaka. Nobelprise­n för i år börjar kungöras nu, förutom ett sjätte som inte delas ut – litteratur­priset.

Lars Heikensten är vd för Nobelstift­elsen som står för pengarna och för att vaka över Alfred Nobels testamente.

– Det här med Svenska Akademien har redan dragit ut längre än det borde ha fått göra, säger han till Sveriges Radios P1. Vi sätter inte ut någon viss dag, men det är klart att om de ska komma vidare med att lösa sin blandning av misstag och dumheter så tar det tid.

Möjligen friad av gammal lag

Stockholms tingsrätt ligger på

Kungsholme­n, fyra kvarter från stadshuset där den stora, glamorösa Nobelbanke­tten ska hållas i december. Här dömde rätten på måndagen kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault för våldtäkt. För de många trakasseri­er han påstås ha gjort blev han den svenska #metoo-rörelsens förövare nummer ett.

Den våldtäkt han dömdes för anmäldes av en kvinna som rätten fastslog att Jean-Claude Arnault hade våldtagit i en lägenhet på Östermalm i oktober 2011.

Efter ett samlag i samförstån­d ansågs det styrkt att han därefter tvingade henne till oralsex. Med ett handgrepp, ökänt ur ett otal #metoo-berättelse­r det gångna året styrde han enligt kvinnans berättelse hennes huvud ut över golvet när hon efteråt kräktes så att sängkläder­na gick fria.

Rådman Gudrun Antemar som tillsamman­s med tre eniga nämndemän dömde Arnault säger att det är möjligt att han friades från en senare våldtäkt för att rätten enligt praxis tillämpade den något lindrigare lag som gällde 2011 när brottet begicks.

I rättegånge­n hänvisade målsägande­n och flera vittnen till att JeanClaude Arnaults inflytande inom flera institutio­ner var så stort att offret inte vågade anmäla honom. Till HBL säger rådman Gudrun Antemar ändå att rätten inte till den delen utredde hans eventuella inflytande att få kvinnan att tiga.

Arnault har utpekats som en mycket central person i KulturStoc­kholm. Eftersom han också är gift och äger ett kulturcent­rum tillsamman­s med sin fru, lyrikern Katarina Frostenson i Svenska Akade-

 ??  ?? Den svenska så kallade kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault dömdes till fängelse för våldtäkt.
Den svenska så kallade kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault dömdes till fängelse för våldtäkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland