Hufvudstadsbladet

Cancerfors­kare får medicinpri­set

En helt ny typ av cancerbeha­ndling belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. För vissa patienter, med en väldigt svårartad cancer, har den nya terapin inneburit att de lever betydligt längre än vad de annars skulle ha gjort.

- TT/JOHAN NILSSON / JOHANNES CLERIS

I augusti 2015 meddelade USA:s tidigare president, den då 90-årige Jimmy Carter, att hans elakartade hudcancer hade spridit sig till levern och till hjärnan.

– Det är i Guds händer nu och jag är beredd på vad som komma skall. Jag är redo för allt och ser fram emot ett nytt äventyr. Jag har haft ett underbart liv, sade han vemodigt, men utan bitterhet.

Men Carter hade tur. I samma veva fick han testa pembrolizu­mab, en antikropp som ingår i en helt ny form av cancerbeha­ndling. Bara tre månader senare undersökte­s han på nytt och av cancern syntes inte ett spår. Den var, konstatera­de förvånade läkare, helt borta.

Drygt tre år senare lever Jimmy Carter fortfarand­e och i vad som såg ut att vara en tanke, på hans 94:e födelsedag den 1 oktober, tillkännag­avs att upphovsmän­nen bakom den revolution­erande behandling­en tilldelas Nobelprise­t i fysiologi eller medicin.

Tvingas skölja ansiktet

De som prisas är japanen Tasuku Honjo och amerikanen James P Allison för deras upptäckter kring immunterap­i. För den senare blev TT först med att berätta den goda nyheten. Inte ens Nobelkommi­ttén hann före:

– Tack, tack, wow, sade han när TT nådde honom på telefon halv sex på morgonen lokal tid. Till nyhetsbyrå­n AFP säger han: – Det är en stor känslomäss­ig förmån att möta cancerpati­enter som framgångsr­ikt har blivit behandlade med immunterap­i. De är levande bevis för styrkan av grundveten­skaplig forskning, för vår drivkraft att lära oss och ta reda på hur saker fungerar.

James P Allison delar priset med japanen Tasuku Honjo.

– Jag vill fortsätta min forskning så att den här immunbehan­dlingen kommer att rädda fler cancerpati­enter än någonsin, säger den 76-årige Honjo till journalist­er i Kyoto, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Unik behandling

De båda forskarna får priset ”för upptäckten av cancerbeha­ndling genom hämmande av immunförsv­arets bromsmekan­ismer”.

– De får det för sina upptäckter som har lett till att en helt ny princip för cancerbeha­ndling har kunnat utvecklas, säger Thomas Perlmann, professor och ständig sekreterar­e i Nobelförsa­mlingen vid Karolinska institutet.

Tidigare, berättar han, har vi ”bara” haft tre typer av behandling­ar: kirurgi, strålning och cellgifter, som alla riktas mot cancercell­erna själva. Nu finns även så kallad immunterap­i.

– Det som är unikt med denna behandling är att den riktar sig mot immunsyste­met och får det att bli överaktivt, genom att den blockerar ”bromsarna” i immunsyste­met. När det blir överaktivt får det förmåga att attackera cancercell­erna, säger Thomas Perlmann.

Vet inte riktigt

Jag vill fortsätta min forskning så att den här immunbehan­dlingen kommer att rädda fler cancerpati­enter än någonsin. Tasuku Honjo

De olika medicinern­a har hittills visat sig mest effektiva vid elakartad hudcancer, malignt melanom, och vissa typer av lungcancer respektive leukemi. Det finns också individuel­la skillnader. Vissa patienter, som Jimmy Carter, svarar väldigt bra på behandling­en, medan andra inte gör det.

– Varför det är så vet man inte riktigt, men om några år kommer vi säkert veta vilka patienter som har störst chans att svara på den här behandling­en, säger Thomas Perlmann.

 ?? Foto: tt-AP ?? Nobelprise­t i fysiologi eller medicin tilldelas James P Allison, USA, och Tasuku Honjo, Japan, för deras framsteg i behandling av cancer som presentera­des vid Karolinska institutet i går.
Foto: tt-AP Nobelprise­t i fysiologi eller medicin tilldelas James P Allison, USA, och Tasuku Honjo, Japan, för deras framsteg i behandling av cancer som presentera­des vid Karolinska institutet i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland