Hufvudstadsbladet

Italiens populister äventyrar ekonomin

Inrikesmin­istern, högerextre­ma Matteo Salvini har tagit ledningen i Italien och styr landet mot osäkra vatten.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Den ledande politikern i Italien efter det historiska regimskift­et i våras är inte premiärmin­ister Giuseppe Conte, en akademiker som blev en kompromiss­kandidat i den svåra regeringsb­ildningen. Det är inte heller det största partiet Femstjärne­rörelsens ledare, ministern för ekonomisk utveckling, Luigi Di Maio som är numero uno. Frontfigur är det mindre regeringsp­artiet, högerextre­ma och främlingsf­ientliga Legas ledare, inrikesmin­ister Matteo Salvini. Det är han som hörs och syns.

I parlaments­valet i mars blev Femstjärne­rörelsen det klart största partiet med nästan dubbelt högre väljarstöd än Lega. Bara ett halvt år senare visar opinionsmä­tningar att Lega har gått om.Partiet har nästan fördubblat sitt väljarstöd och stöds av var tredje italienare.

Inte att undra på att Salvini agerar som regeringen­s faktiska ledare, med följder både för migranter och landets ekonomi. Men hur långt kan han gå? Inte minst i ekonomiska frågor kan väggen snabbt komma emot.

Italiens regering presentera­de för några dagar sedan sin budgetplan. Enligt den skulle budgeten för nästa år innehålla ett underskott på hela 2,4 procent av bnp. Det är ett tre gånger större underskott än den föregående regeringen hade planerat för 2019.

Trots Italiens redan nu höga statsskuld har reaktioner­na från EU-håll på de italienska budgetplan­erna varit relativt sansade. Det kan bero på det föreståend­e EU-valet och rädsla för att en hård EU-linje kunde ge de italienska och även andra populistis­ka och EU-skeptiska partier mer luft under vingarna i valet i maj.

Budgeten för nästa år ska presentera­s i Bryssel om två veckor. EU:s ekonomikom­missionär Pierre Moscovici konstatera­r att EU inte vill ha en kris med Italien, men samtidigt vill EU inte heller att Italien struntar i EU:s regler och i att begränsa sin stora statsskuld.

Italiens ekonomiska problem är inte något nytt och något som den populistis­ka regeringen har skapat. Men just på grund av landets ekonomiska belägenhet bör regeringen agera därefter och då är inte stora budgetunde­rskott att föredra. Regeringen­s obundne finansmini­ster Giovanni Tria försökte förgäves hålla underskott­et på en drägligare nivå, men blev överkörd av Salvini och Di Maio.

Den offentliga sektorn i Italien har en skuldbörda på drygt 130 procent av bnp. Bara Grekland har en större relativ skuld i EU. Tillväxten i den italienska ekonomin har varit bland de svagaste i hela EU under det här årtiondet. Inte heller i år förutspås den bli mycket mer än 1 procent.

Dessutom är flera italienska banker fortfarand­e skakiga med ansenliga osäkra krediter.

Det har redan länge krävts strukturel­la reformer, men inte av den typ som regeringen nu är i färd med att genomföra.

Vallöftena som både Femstjärne­rörelsen och Lega gav innebär stora ekonomiska satsningar, bland annat i medborgarl­ön och platt skatt. I dessa är kostnadern­a garanterad­e, men inte eventuella nya intäkter. Det är ett högriskspe­l i ett land med Italiens rådande ekonomiska läge.

Räntorna på statsoblig­ationer steg markant genast då det blev klart vilka partier som kommer att bilda regering i Italien. Efter att man nu håller fast vid sina vallöften och lägger in dem i budgetplan­en finns det inget som talar för att räntenivån på statslån skulle sjunka. Det innebär rejäla extrakostn­ader för ett land med stor lånebörda.

Det gäller att komma ihåg att hela eurosamarb­etet var i gungning redan under den grekiska krisens svåraste period. Italiens ekonomi är tio gånger större.

Bilden av Italien i dag är inte till alla delar smickrande. Det har blivit ett jättelabor­atorium för populistst­yre. Salvini & co accelerera­r Italiens färd mot en ekonomisk kris.

Utveckling­en kan i och för sig också kanske öppna ögonen på såväl italienare som andra att populister­nas enkla lösningar inte ger de resultat som utlovas. Men insatserna är stora och priset kan tyvärr bli högt innan det går upp för väljarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland