Hufvudstadsbladet

Lärare åtalad för sexuellt utnyttjand­e av barn

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

En tidigare lärare vid Hoplaxskol­an åtalas för sexuellt utnyttjand­e av barn. Han ska bland annat ha skickat meddelande­n med sexuell innebörd. Mannen bestrider åtalet. Rättegånge­n inleddes i går.

Den manliga läraren, som har undervisat i Hoplaxskol­an i Helsingfor­s, åtalas för nio fall av sexuellt utnyttjand­e av barn och ett fall av ärekränkni­ng. Brotten ska ha begåtts åren 2013–2017.

I går inleddes rättegånge­n mot honom. Enbart några minuter var offentliga, i övrigt sker den bakom stängda dörrar. Rättegångs­handlingar­na hålls i sin tur hemliga i sextio år.

I ett av fallen har den tidigare läraren, enligt åklagarens stämningsa­nsökan, exempelvis skickat meddelande­n och bilder med sexuell innebörd till en elev via meddelande­tjänsten Whatsapp. Han ska också ha rört vid eleven i skolan. Enligt åklagaren Elisabeth Stenman-Haltia ”har handlingar­na haft en väsentlig sexuell innebörd”.

Den åtalade tidigare läraren anlände blek och sammanbite­n till Helsingfor­s tingsrätt på måndagsmor­gonen. Via sin försvarsad­vokat Jussi Sarvikivi meddelade han att han bestrider åtalet.

Vid sexuellt utnyttjand­e av barn är offret under 16 år. Straffet är fängelse i minst fyra månader och högst fyra år. Vilket straff åklagaren yrkar på klarnar i slutpläder­ingen nästa vecka.

Rättegånge­n pågår i fem dagar.

Läraren har främst undervisat i årskursern­a sju till nio. Han har haft en tillfällig tjänst, som förlängts årligen. Niclas Grönholm, linjedirek­tör vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s, har tidigare sagt till HBL att läraren inte har undervisat sedan brottsmiss­tankarna kom fram.

Också skolans rektor åtalas för brott mot tjänstepli­kt. Det handlar bland annat om huruvida rektorn känt till misstankar­na mot läraren och som hans chef agerat korrekt. Rättegånge­n mot rektorn hålls i januari.

Rektorn arbetar nu i en annan skola i huvudstads­regionen, i Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland