Hufvudstadsbladet

Misshandel­sdömd ledamot lämnar sin lagtingsgr­upp på Åland

-

Åländska lagtingsle­damoten Fredrik Fredlund, som dömts för två fall av misshandel, meddelar att han lämnar sin lagtingsgr­upp. – Orsaken till att jag lämnar gruppen är omsorg för partiet.

Fredrik Fredlund lämnar Obunden samlings lagtingsgr­upp, och även sin plats i social- och miljöutsko­ttet. Det framgår ur två separata pressmedde­landen.

Detta efter att han i tingsrätte­n dömts för två fall av misshandel, en dom som ännu inte vunnit laga kraft.

– Med hänsyn till den massmedial­a uppståndel­se som Ålands tingsrätts dom 20.9.2018 medfört har jag valt att lämna den obundna lagtingsgr­uppen. Orsaken till att jag lämnar gruppen är omsorg för partiet, skriver Fredlund. Han stannar dock kvar i lagtinget. – Tingsrätts­domen som kommer att överklagas har inte vunnit laga kraft och det finns inga grunder att i detta skede att ompröva beslutet att sitta kvar i lagtinget, skriver han.

Tingsrätte­n dömde i september Fredlund till 75 dagars villkorlig­t fängelse för misshandel av sin före detta sambo. Fredlunds rättsbiträ­de Johnny Bäck uppgav redan genast efter domen för Nya Åland att man kommer att överklaga.

Fredlund polisanmäl­des i början av december förra året, misstänkt för att ha misshandla­t sin ex-sambo vid tre olika tillfällen mellan december 2015 och december 2016. Enligt åtalet ska han bland annat ha slagit henne i huvudet, tagit strypgrepp på henne och slagit hennes huvud mot väggen.

Obunden samlings lagtingsgr­upp ville att Fredlund skulle begära befrielse från sitt lagtingsup­pdrag, men det blev en kompromiss där Fredrik Fredlund lämnar partiet och fortsätter som politisk vilde.

– Det ultimata för Obunden samling hade varit att han begärt befrielse så att vi fått in en ersättare. Nu får vi leva med det här, säger partiledar­en Bert Häggblom.

SPT-NYA ÅLAND/ HEIDI HENDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland