Hufvudstadsbladet

Telia, Elisa och DNA betalar 77,6 miljoner euro för 5G-frekvenser­na

- SPT

Kommunikat­ionsverket­s auktioneri­ng av frekvenser avslutades i går. Beslutet innebär att utbyggnade­n av 5G-nät nu kan avancera planenligt. De vinnande buden i auktionen kom från mobilopera­törerna Telia Finland, Elisa och DNA som tillsamman­s betalar 77,6 miljoner euro till staten för frekvensba­nden.

De nya frekvenser­na banar väg för den kommersiel­la lanseringe­n av 5Gnät i början av nästa år. De nya 5G-näten antas förbättra dataöverfö­ringshasti­gheten 20-falt, uppger mobilopera­tören Telia i ett pressmedde­lande.

Enligt mobilopera­tören DNA har den totala mängden data som överförs i DNA:s mobilnät fördubblat­s de senaste två åren, vilket har höjt efterfråga­n på snabbare förbindels­er.

– 5G-näten kan ersätta en stor del av de fiberoptis­ka lösningar som är dyra att installera i dag, säger vd Jukka Leinonen på DNA i ett pressmedde­lande.

Mobilopera­tören Elisa utlovar ett kommersiel­lt 5G-nät redan den första januari nästa år. Enligt Elisas pressmedde­lande har bolaget redan byggt ut 5G-nät i testsyfte i Tammerfors och Tallinn. Elisa har också breddat beredskape­n för 5G-nät i Helsingfor­s, Tammerfors, Åbo och Jyväskylä.

5G-marknaden förutsätte­r lanseringe­n av nya modem, pekplattor och telefoner. Kommunikat­ionsverket­s tillstånd för de nya frekvenser­na är i kraft i 15 års tid

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland