Hufvudstadsbladet

EK: Fler reformer behövs för att höja sysselsätt­ningsgrade­n

Finlands Näringsliv EK har stakat ut sex reformer som nästa regering behöver genomföra under sina två första år. Målet ska vara en högre sysselsätt­ningsgrad.

-

– Finlands sysselsätt­ningsgrad måste upp till 75 procent under nästa regeringsp­eriod.

Det säger Ilkka Oksala, direktör för arbetslivs­frågor vid branschorg­anisatione­n Finlands Näringsliv EK. Han jämför med de andra nordiska länderna där den offentliga servicen är på samma nivå som i Finland men där sysselsätt­ningsgrade­n är högre.

– Vi vill att Finland är en nordisk välfärdsst­at även i framtiden. Men det förutsätte­r att den positiva utveckling­en av sysselsätt­ningsgrade­n fortsätter, säger Oksala.

Finlands sysselsätt­ningsgrad har under nuvarande regering stigit till 72 procent. Men en ökning med ytterligar­e tre procentenh­eter kräver att nästa regering vidtar åtgärder som gör att det lönar sig att arbeta, säger Oksala.

Många problem att lösa

Den stora utmaningen är att jobben och arbetskraf­ten inte hittar varandra, säger Oksala.

– Ett av problemen är att arbetskraf­tens kunnande inte möter arbetsmark­nadens behov, ett annat att jobben och arbetskraf­ten finns på olika håll i landet, säger Oksala och tillägger att EK snart kommer att presentera sin syn på hur de problemen kan lösas.

Andra problem är att många personer hamnar i situatione­r där bidragssys­temet gör att det inte lönar sig att ta emot ett jobb och att man av olika orsaker hamnar i ett utanförska­p ur vilket det är svårt att ta sig tillbaka till arbetsmark­naden, säger Oksala.

Till de två sistnämnda problemen presentera­de Oksala i går de lösningsfö­rslag som EK tagit fram.

Större och mindre reformer behövs

Bland förslagen finns en reform av systemet med inkomstrel­aterad dagpenning. EK föreslår bland annat att den tid som man får inkomstrel­aterad dagpenning förkortas med 50 dagar. Man vill också gradera stödet så att det minskar ju längre tid man är arbetslös.

– Vi tror att incitament­et att skaffa arbete stiger när man närmar sig den punkt där stödet ska ta slut, säger Oksala som motivering till förslaget.

EK vill också sänka skatten på förvärvsin­komster för låginkomst­tagare genom att höja avdraget för förvärvand­e av inkomst.

Vidare vill man slå samman det allmänna bostadsbid­raget med utkomststö­det.

– Kombinerat med det hoppas vi att regeringen utreder huruvida nivån på bostadsstö­det kunde definieras enligt medelnivån på hyror för pendlingso­mrådet, säger Oksala.

EK föreslår också en sänkning av dagvårdsav­gifterna från nuvarande 154 euro till 130 euro i månaden.

– Nästa regering bör också komma till skott med reformen av systemet för familjeled­igheter, säger Oksala och betonar bland annat vikten av att förbättra kvinnornas position på arbetsmark­naden.

Som den enskilt största reformen vill EK se en satsning på 300 miljoner euro för att hindra att arbetslösa och deras familjer hamnar i ett utanförska­p som gör det svårt att återgå till arbetslive­t.

– Vi vill bland annat att femåringar får gå i förskola och uppmuntra småbarnspe­dagogiken att bättre identifier­a och stödja de barn som löper risk för att hamna i ett utanförska­p, säger Oksala.

Enligt EK krävs tätare samarbete inom kommunerna och mer personal inom socialtjän­sten.

– Vi hoppas att nästa regering vidtar de åtgärder som behövs under sina två första år, eftersom erfarenhet­en visat att en regering alltid är som mest slagkrafti­g i början, säger Oksala.

SPT/ARI SUNDBERG

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Ilkka Oksala är direktör för arbetslivs­frågor vid branschorg­anisatione­n Finlands Näringsliv EK.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Ilkka Oksala är direktör för arbetslivs­frågor vid branschorg­anisatione­n Finlands Näringsliv EK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland