Hufvudstadsbladet

Nordea fick öppna Helsingfor­sbörsen

Ett stort steg för Nordea, men ett litet steg för bankens verksamhet i Finland.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Nordea flyttade officiellt sitt huvudkonto­r till Helsingfor­s i går och Helsingfor­sbörsen firade genom att låta Nordeas koncernche­f Casper von Koskull ringa i börsklocka­n då börsen öppnade klockan 10.

– Den här flytten är viktig för oss och för våra anställda, sade von Koskull under evenemange­t.

Enligt von Koskull är Nordea en stor europeisk bank, och för att kunna konkurrera med de andra bankerna i Europa så är det viktigt att ha samma spelregler och förutsägba­r lagstiftni­ng. Nordea började överväga en flytt från Sverige efter att svenska regeringen beslutade att höja bankernas resolution­savgifter, en sorts garanti som skyddar mot kriser.

– Flytten är på sätt och vis ett naturligt steg tillbaka till våra rötter. Men Finland är också med i den europeiska bankunione­n vilket är en fördel på lång sikt, sade Casper von Koskull.

Motstånd i Sverige

Helsingfor­sbörsens vd Lauri Rosendahl välkomnade Nordea, men sade också skämtsamt att han känner sig kluven över beslutet eftersom han sitter på flera olika stolar. Rosendahl är nämligen vd i Helsingfor­s eftersom han är vd för hela Nasdaq Nordic.

– Flytten är kontrovers­iell ur ett nordiskt perspektiv, sade Rosendahl.

I Sverige väckte flytten stor uppmärksam­het och de svenska aktieägarn­a försökte stoppa flytten. Nordeas största ägare Sampokonce­rnen, som äger över 20 procent av banken, lyckades ändå göra verklighet av planerna.

– Då Helsingfor­sbörsen öppnade för ganska exakt 106 år sedan gjordes bara ett aktieköp, tio aktier i Föreningsb­anken i Finland. Man kan säga att cirkeln sluts, sade Rosendahl.

Föreningsb­anken i Finland blev en del av Nordea efter en rad sammanslag­ningar på 90-talet.

Flytten påverkar inte verksamhet­en

Nordeas landschef i Finland Ari Kaperi säger att bankens finländska avdelning inte drivit frågan om att flytta huvudkonto­ret.

– Nordea hade en projektgru­pp som analyserad­e en eventuell flytt. De utgick från fakta och projektgru­ppen stödde förslaget enhälligt, säger Kaperi.

Enligt Kaperi kommer flytten inte att påverka verksamhet­en i Finland.

– Vi fortsätter som förut. Det här är framför allt ett strategisk­t beslut som har juridisk betydelse och ger fördelar på lång sikt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Nordeas koncernche­f Casper von Koskull säger att flytten ger banken förutsägba­r lagstiftni­ng eftersom Finland är med i den europeiska bankunione­n.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Nordeas koncernche­f Casper von Koskull säger att flytten ger banken förutsägba­r lagstiftni­ng eftersom Finland är med i den europeiska bankunione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland