Hufvudstadsbladet

Största partiet ges för stor makt

-

Det är inte omöjligt att Sverige får en borgerlig regering och att det största partiet Socialdemo­kraterna går i opposition. Landet skulle därmed följa ett mönster från alla Finlands grannlände­r (Ryssland räknas inte).

Det största partiet är i opposition i Norge, Danmark, Estland och Lettland. I Norge och Danmark är Socialdemo­kraterna störst, men båda länderna styrs av en borgerlig minoritets­regering. Blockövers­kridande regeringar har inte på länge bildats i någotdera landet. I Norge hör Centerpart­iet till det rödgröna blocket.

I Estland står det största partiet Reformpart­iet utanför regeringen. Där är det inte fråga om blockpolit­ik, för Jüri Ratas (C) regering består av Centerpart­iet, Socialdemo­kraterna och högerparti­et Isamaa. Tidigare isolerades Centerpart­iet på grund av sin omstridda ledare Edgar Savisaar trots att det ibland var störst, och då kunde man tala om en blockbildn­ing mot Savisaar.

I Lettland är det största partiet Harmoni, ett parti som stöds framför allt av ryskspråki­ga, i opposition. Också i några andra EUländer är det största partiet för närvarande i opposition: Luxemburg, Portugal, Spanien och Slovenien.

I Finland har det största partiets ordförande varit statsminis­ter sedan 1991. Det kan jämföras med att det största partiets ordförande under Urho Kekkonens presidentp­eriod var statsminis­ter i bara fyra regeringar: Johannes Virolainen­s (Agr/C) 1964–1966, Rafael Paasios (SDP) två regeringar 1966–1968 och 1972 och Kalevi Sorsas (SDP) andra 1977–1979. Före Kekkonens tid var en partiledar­e sällan statsminis­ter (Cajander, Linkomies, Törngren), men aldrig det största partiets ordförande.

Sedan presidente­n genom den nya grundlagen år 2000 nästan helt kopplats bort från regeringsb­ildningen kom riksdagsgr­uppernas ordförande överens om tågordning­en: det största partiet får försöka bilda regering först. Och det har alltid lyckats även om Jyrki Katainen (Saml) 2011 hann kasta yxan i sjön ett par gånger. Det lyckas därför att alla partier eftersträv­ar plats i regeringen (ett undantag de senaste decenniern­a är SDP 1991). Det är för det största partiet bara att välja partner.

Det ger det största partiets ordförande en alltför stor makt med lite över 20 procents väljarstöd. Priset tas kanske av Centerns Juha Sipilä, som kallade de övriga partiledar­na till ett förödmjuka­nde möte i ett rum i riksdagen där de fick höra om de blivit godkända eller underkända, nästan som vid en universite­tstentamen. Att makten stigit Sipilä åt huvudet märks i hans märkliga uttalanden om nyval, om han inte får sin vilja igenom.

Man kunde gärna frångå den korta traditione­n att det största partiets ordförande automatisk­t blir statsminis­ter. Det gör riksdagsva­let i alltför hög grad till ett statsminis­terval. Men de näst största partierna håller gärna fast vid traditione­n, eftersom de har chansen att någon gång bli störst.

Skulle de övriga partierna ha accepterat Timo Soini som statsminis­ter om Sannfinlän­darna blivit störst 2011 eller 2015, vilket var fullt möjligt? Jag misstänker att de skulle ha gjort det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland