Hufvudstadsbladet

Lokala beslutsfat­tare måste bära sitt ansvar för nationell säkerhet

- JöRGEN RöNNBACK Pargas

SäKERHET Polisens storoperat­ion i Åbolands skärgård kommer att sätta fart på diskussion­en om behovet för staten att få förköpsrät­t till strategisk­t viktiga markområde­n och fastighete­r. Det räcker dock inte. Våra kommunala beslutsfat­tare i synnerhet i strand- och skärgårdsk­ommunerna måste vara vaksamma i planerings- och tillstånds­ärendena, samt inom miljöoch byggöverva­kningen.

Kommunala beslutsfat­tare strävar efter en stabil ekonomi och positiv uppmärksam­het för kommunen. Då en utländsk företagare för fram en fascineran­de affärsidé och utmålar en vision om strömmar av turister är det visserlige­n svårt att hålla huvudet kallt. Att godkänna en detaljplan eller att bevilja undantagsl­ov på företagare­ns begäran för att främja turism kan i sig te sig vettigt. Man vill visa sig dynamisk och hälsa ny yrkesverks­amhet, samt de lovade arbetstill­fällena välkomna.

Det skulle dock löna sig att skynda långsamt och att ställa sig vissa enkla, men vitala frågor: vad har företagare­n för bakgrund, varifrån kommer de finansiell­a resurserna, verkar affärsverk­samheten tillförlit­lig och lönsam, har markområde­t strategisk betydelse och lämpar det sig för ifrågavara­nde aktivitet. Att lyssna på det som lokalbefol­kningen har att säga är också vitalt. Förhastade beslut som baserar sig på ofullkomli­ga eller till och med felaktiga uppgifter och bristfälli­g lokalkänne­dom kan leda till ett ur säkerhetss­ynvinkel dubiöst slutresult­at. Det finns tyvärr redan många inaktiva eller på annat sätt tvivelakti­ga turist- och andra anläggning­ar längs kusten och i skärgården, nära farleder och andra strategisk­t viktiga områden.

Miljö- och byggöverva­kningen är också i nyckelposi­tion. Olagliga byggnader och anläggning­ar kan medföra risker för nationell säkerhet såsom olovlig muddring, gruvdrift och andra typer av miljöomvan­dling på markytan eller under vattnet. Samtidigt äventyras miljövärde­na och principen om likabehand­ling av markägarna.

Vaknar inte strand- och skärgårdsk­ommunernas beslutsfat­tare och de bakomligga­nde politiska partierna måste man fråga sig huruvida det har varit klokt att gradvis försvaga statens tillsyn över planerings- och byggverksa­mhet. Priset för en överdimens­ionerad kommunal självstyre­lse och för blåögda eller obetänksam­ma beslutsfat­tare kan visa sig bli mycket högt för oss alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland