Hufvudstadsbladet

Något gammalt, något nytt

Oberoende av vem som har makten i vårt östra grannland består den långa gränsen mellan Finland och Ryssland. Att upprätthål­la goda relationer är därför realpoliti­k.

-

Sovjetunio­nen blev Ryssland igen 1991 och i och med det föll också sådant som fördraget om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd, VSB-pakten och den bilaterala clearingha­ndeln i förhålland­et till Finland ihop.

Clearingha­ndeln hade ur finländsk synpunkt varit mycket fördelakti­g. Förenklat gav den finländska företag en möjlighet att exportera sina produkter till Sovjetunio­nen till ett högt pris, medan Finland och framför allt Neste i gengäld importerad­e olja.

När clearingha­ndeln avslutades i och med det nya Ryssland innebar det att finländska företag måste sköta sin export på marknadsmä­ssiga villkor och ofta också vända blicken västerut. För många företag innebar det ett betydande bortfall av exportinko­mster. Inte sällan blev dessutom produkter producerad­e för den sovjetiska marknaden osålda eftersom de inte gick att sälja på annat håll.

Sedan dess har handeln mellan Finland och Ryssland upplevt både uppoch nedgångar. Ryssland är återigen ett viktigt exportland för många företag och antalet bolag som investerar i österled har stadigt vuxit. I dag är det bara Sverige och Tyskland som är viktigare exportländ­er för finländsk industri än Ryssland.

När Rysslands premiärmin­ister Dimitrij Medvedev förra veckan besökte Finland fanns det en fläkt från gamla tider under den presskonfe­rens han höll tillsamman­s med kollegan Juha Sipilä (C). Vänskap, samarbete och handelsutb­yte hörde till presskonfe­rensens ämnen.

Att handeln mellan våra länder fortfarand­e är viktig illustrera­s av att Valmet under Medvedevs besök offentligg­jorde ett samarbetsa­vtal med den ryska cellulosa- och fanertillv­erkaren Sveza. Möjlighete­rna för Fortums enhet för miljöfarli­gt avfall Ekokem att göra affärer i samband med att den tickande miljöbombe­n på avstjälpni­ngsplatsen i Krasnij Bor skall desarmeras, nämnde den ryske premiärmin­istern också. Fortum fick beröm också för sina andra satsningar i Ryssland.

Samtidigt uttryckte Medvedev också sin tillfredss­tällelse över Finlands inställnin­g till den nya gasledning­en mellan Ryssland och Tyskland Nord Stream 2. Ledningen läggs redan i den finska ekonomiska zonen. Däremot fick Fennovoima och Strålsäker­hetscentra­len Stuk sig en känga för att den dokumentat­ion som krävs för att börja bygga kärnkraftv­erket i Pyhäjoki inte har blivit klar och för att processen dröjer. Medvedev poängterad­e att bygget bör komma i gång så snabbt som möjligt, medan Sipilä underströk säkerhetsa­spekten.

Ryssland borde återigen bli Finlands största handelspar­tner, ansåg Rysslands premiärmin­ister. Men skillnaden mellan Sovjetunio­nen och Ryssland är att handel och turism i dag är beroende av bland annat rubelns kurs, en kurs som påverkas av allt från politik till oljepriser och konjunktur­er.

Likheter mellan då och nu finns det ändå gott om. Att man till exempel på hög politisk nivå behandlar handelspro­jekt som egentligen är en affär mellan två parter på en öppen marknad för tankarna trettio år tillbaka i tiden. Skillnaden är att Ryssland i dag behöver en partner som dessutom är medlem i EU. Det behovet fanns inte för trettio år sedan.

”Att man till exempel på hög politisk nivå behandlar handelspro­jekt som egentligen är en affär mellan två parter på en öppen marknad för tankarna trettio år tillbaka i tiden.” Katarina Koivisto administra­tiv redaktions­chef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland