Hufvudstadsbladet

Flytta tunga trafiken till Hangö

- MIA LAIHO riksdagsle­damot (Saml) MIIKKA SOIVIO ordförande, Samlingspa­rtiet i Raseborg

TRAFIK Trafikstoc­kningarna i Helsingfor­s är outhärdlig­a. De besvärliga bilköerna vid Busholmen är ett bevis på kortsiktig planering. Förutsättn­ingarna för smidig trafik i Helsingfor­s minskar hela tiden när trafikvoly­merna växer och de stadsboule­varder som planeras förvärrar situatione­n ytterligar­e. För att råda bot på situatione­n skulle det vara klokt att flytta belastning­en av den tunga trafiken till andra hamnar.

Av vårt lands export och import sker 90 procent sjövägen varför volymen av hamnarnas tunga trafik är betydande. I Europa försöker man huvudsakli­gen styra bort den tunga fordonstra­fiken från städernas centrum. I Helsingfor­s rullar den däremot genom staden och förorsakar köer, buller och förorening­ar. Varutransp­orterna från Helsingfor­s hamn märks redan på de annars också så till trängsel fyllda omfartsväg­arna. Detta påverkar oundviklig­en också stadskärna­ns attraktivi­tet hos företag och kunder.

Hangö har utomordent­ligt goda vattenförb­indelser med olika delar av Europa. Av rederierna har till exempel Finnlines redan nu koncentrer­at sin trafik till Hangö, varifrån resan över havet till Polen och Tyskland är kortast. De växande marktransp­orterna förutsätte­r investerin­gar i både spår- och vägtrafike­n; som elektrifie­ringen av bansträcka­n Hangö– Hyvinge samt förbättrin­gen av huvudväg 25 på avsnittet Hangö–Mäntsälä. Nylands förbund har redan under flera år betonat investerin­garnas tvingande behov.

Trafikstoc­kningarna i Helsingfor­s påverkar pendlingen och konkurrens­förmågan i hela huvudstads­regionen och det övriga Nyland. Genom att styra den tunga trafiken till Hangö kunde man lugna långtradar­rallyt i Helsingfor­s, minska huvudstads­regionens trafikstoc­kningar och förbättra luftkvalit­eten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland