Hufvudstadsbladet

Mercedesbo­ssen försvarar stallorder­n

- FREDRIK AF PETERSENS

Valtteri Bottas chef försvarar beslutet att via en stallorder säkra Lewis Hamiltons seger i söndagens F1-lopp i Sotji.

Formel 1 – Hellre en skurk i Ryssland av olika men rätta anledninga­r än en idiot i Abu Dhabi, säger Mercedes teamchef Toto Wolff som försvar till den mycket omdiskuter­ade stallorden i Sotji.

– Om det efter det sista loppet saknas några poäng för Hamilton är du den största idioten i världen för att du ansåg att Bottas seger var viktigare än VM-titeln. Någon måste ibland vara the bad guy och den här gången är det jag. Det var ett tufft beslut och vi tog det säkra före det osäkra, säger Wolff.

Han säger också att Bottas förstår varför man bestämde som man gjorde även om alla visste att det inte kändes bra.

Bottas ledde länge loppet men fick en tillsägels­e att flytta på sig och släppa förbi stallkamra­ten Hamilton. I sociala medier var kritiken mördande mot stallet. Wolff räknade med att det skulle ske. Han övervägde därför länge innan han bestämde sig.

Det är inte första gången beslut om stallorder väcker diskussion och kritik. I Österrike 2002 fick Rubens Barrichell­o ordern att släppa förbi Michael Schumacher.

– Let Michael pass for the championsh­ip, kommendera­de dåvarande Ferrariche­fen Jean Todt.

Wolff säger att han tänkte på situatione­n i Österrike.

Ferraris beslut får fortfarand­e, 16 år senare, sur kritik och många anser att det är tidernas värsta stallorder. Wolff kom ändå fram till att det var bästa vägen att gå i Sotji. Bottas fick nöja sig med andraplats­en och det möttes med busvisslin­gar och burop av publiken.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ANDREJ ISAKOVIC ?? Bottas ledde länge loppet men fick en tillsägels­e att flytta på sig och släppa förbi stallkamra­ten Lewis Hamilton.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ANDREJ ISAKOVIC Bottas ledde länge loppet men fick en tillsägels­e att flytta på sig och släppa förbi stallkamra­ten Lewis Hamilton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland