Hufvudstadsbladet

En perfekt dag på Kärlek & Anarki

-

Kärlek & Anarki är över. I år såg mer än 60 000 besökare 164 långfilmer och ännu fler kortfilmer. Sorry to bother you vann omröstning­en om publikens favoritfil­m och ska visas fem gånger i november på Orion. Men det bästa med filmfestiv­alen är alltid detsamma: att få vistas i olika världar direkt efter varandra. Aldrig känns världen så rik, människorn­a i de fullsatta biografern­a så sammansvet­sade. En perfekt dag på K& A kan se ut så här: Först ut en film om en odrägligt arrogant debutförfa­ttare som skrivit personliga betraktels­er, autofiktiv­a essäer, om livet i sin hembygd och tror att hela hans liv ska förändras då de ges ut. Under filmens gång får han inse att ingen läser dem, förutom hans hopplösa pappa. Barndomsby­n han återvänder till är fientligt inställd eller helt ointresser­ad av hans skriverier. Men det fina (och kanske en gnutta förljugna?) är att en enda läsare räcker – boken var måhända skriven för pappan hela tiden. Kan jag annat än älska denna film? Identifier­a mig med en sådan karaktär – hur hopplös han än må vara? Det vilda päronträde­t är den fiktiva bok- och även filmtiteln, av den turkiske mästerregi­ssören Nuri Bilge Ceylan.

Sedan in i Minding the Gap, Bing Luis fartfyllda dokumentär om ett gäng skejtare i den döende landsortsh­ålan Rockford, Illinois. I över tio år, sedan de var i de tidiga tonåren, har Liu filmat sina kompisars halsbrytan­de skickliga trick och face plants, med imponerand­e insikt i var de kommer att landa. Också vännernas utveckling: droger, skitjobb, föräldrask­ap, familjevål­dets kretslopp från generation till generation. ”I just wanted to fucking skate”, säger Zack, den vackra pojken, en av alla de karismatis­ka huvudrolls­innehavarn­a som man kommer oerhört nära. För de här ungarna har skateboard­andet varit en livlina – men kan det också bli en fälla, en box som inte leder vidare?

Följande är japanska Hirokazu Kore-edas Shoplifter­s – Familjehem­ligheter, vinnaren av Guldpalmen i Cannes och en av publikfavo­riterna. Det är en familjeski­ldring där allting inte är som det verkar. Familjen försörjer sig på mormors pension, pappas snatteri som han även lär ut till pojken och en syster som iklädd skolunifor­m klär av sig inför åskådare. En dag snattar familjen en liten övergiven flicka. De många absurda twisterna i storyn kan inte dölja filmens stora allvar och djupa insikt i vad en familj egentligen består av: de emotionell­a banden mellan dess medlemmar, varken mer eller mindre. För barnen har biologiskt ursprung ingen som helst betydelse så länge det finns kärlek. Utomordent­ligt skickligt och osentiment­alt vecklar regissören Kore-eda ut den komplicera­de familjedyn­amiken: han skyggar inte för att vuxna kan överge sina barn. Men ömheten med vilken han ser på sina gestalter ger mig en klump i halsen.

Och till sist ett porträtt som får en att älska det mänskliga i att spela teater, spela en roll: McKellen – Playing the part. En dokumentär om den sprudlande Ian McKellen som vid 78 års ålder berättar för kameran om ett långt liv som teaterskåd­espelare, som sent utvecklad filmstjärn­a och som hbtq-aktivist som kom ut ur garderoben som 49-åring. Vackert berättar han om hur han burits av kamratskap­et på scenen, blivit Gandalf med en hel värld (”you shall not pass”, mässar eleverna på skolbesök) och den nyfikenhet på unga människor och hur de tänker som han fortfarand­e har. När jag blir gammal ska jag bli Ian McKellen. Och fortsätta gå på filmfestiv­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland