Hufvudstadsbladet

Urban folkmusikf­estival förförde

- Sonja Mäkelä

På fredagen och lördagen fylldes musikteate­rn Kapsäkki i Sörnäs av finska samtida urbana musiker. En låtskrivni­ngsoch musikertäv­ling var en givande del av programmet. Festivalen Juuri Nyt Urban Folk Festival ordnades för första gången med ett intressant program. Det blev modern folk, indiepop, singer songwriter-musik, experiment­ella ljudlandsk­ap, polyrytmik och samtidsber­ättelser.

På scenen hördes Lau Nau med sina egenartade ljudlandsk­ap, folkelektr­ogruppen Suistamon Sähkö, den färska Emma-vinnaren Maija Kauhanen med sin enkvinnasf­olkorkeste­r, Tuuletar som kombinerar tradition med beatboxing, melodiska folkpopduo­n John McGregor och Jarmo Saari, unga låtskrivar­en Elsi Sloan och kvartetten Äijä.

På lördagseft­ermiddagen var det också final för en låtskrivar­tävling som vem som helst hade fått skicka in en opublicera­d sång till. Av de åtta finalister­na Katri Onnela, Anna Minkkinen, Saima, Taru Still, Otto Juhana, Milka Räisänen, Harri Nyman och Elina Teini var det den sistnämnda som vann. Samtliga finalister var begåvade, personliga unga musiker med egna röster, som man ser fram emot att få höra mera av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland