Hufvudstadsbladet

Snabb, nervig, livlig

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Fransmanne­n Yves Saint Laurent (1936–208) är en av tidernas största modeskapar­e och det har gjorts både dokumentär­er och spelfilmer om hans liv och verk. Dokumentär­en Les dessins d’Yves Saint Laurent från 2017 får in en lite nyare och smalare vinkling på konstnären genom att fokuserar på honom som modeteckna­re.

Dokumentär­en besöker stiftelsen Pierre Bergé-Yves Saint Laurent som bevarar de 200 000 teckningar som Saint Laurent gjorde under sin livstid, och långt ifrån alla av dem har man hunnit inventera. I dokumentär­en sitter modeexpert­er och gamla anställda och tittar på och kommentera­r teckningar­na som läggs ut framför dem på bordet. Huvudinter­vjuad är stiftelsen­s vd, Saint Laurents partner Pierre Bergé som gick bort förra hösten. Bergé är den ende som tillåts röra vid teckningar­na utan handskar.

En mängd teckningar tecknade med snabb, lätt och säker hand passerar revy, oftast modeteckni­ngar från olika kollektion­er, men även mer kuriosa saker som den tecknade serien ”Stygga Lulu” som till och med sändes i fransk tv. Därtill designade Saint Laurent dräkter för varietésho­wer, där han verkligen fick ta ut svängarna i teckningar­na, och gjorde även dräkter och kollektion­er för män. Den kanske största rariteten av allt som visas i dokumentär­en är ett häfte med erotiska teckningar och dikter på temat kärlek tecknat av en fjortonåri­g Yves som tråkades ut av livet i Franska Algeriet där han ännu bodde. ”Det är som om han tecknat sitt liv innan han levt det”, kommentera­r någon i dokumentär­en häftet.

Pierre Bergé är en äldre herre som ömsom förhåller sig road, ömsom mulnar åt intervjuar­ens frågor. Även om de drev företaget tillsamman­s kommentera­de han aldrig kollektion­erna, inte ens om han ansåg att Saint Laurent fatta- de fel konstnärli­ga beslut. ”Han kom på det själv ändå till sist”. När intervjuar­en frågar om Bergé gav instruktio­ner innan Saint Laurent började teckna ser Berge förvånad ut och svarar: ”Instruktio­ner? Åt Saint Laurent?”.

1971 gjorde Saint Laurent en fyrtiotals­inspirerad kollektion som fick hård kritik för att den ansågs reaktionär och romantiser­a kriget. När intervjuar­en i dokumentär­en påstår att kollektion­en var en flopp tillrättav­isar Ber- gé honom med ett irriterat: ”Tro inte allt som tidningarn­a skriver”. Och mycket riktigt, en koll i beställnin­gshäftet visar att kollektion­en inte alls sålde dåligt. Bland beställarn­a finns en mängd kändisar, bland dem Catherine Deneuve och Mick Jagger. Yle Teema 20.00, repris torsdag 13.00

 ?? FOTO: YLE ?? ■ Yves Saint Laurent ryska kollektion från 1976 anses höra till hans bästa, trots att han mådde dåligt när han skapade den.
FOTO: YLE ■ Yves Saint Laurent ryska kollektion från 1976 anses höra till hans bästa, trots att han mådde dåligt när han skapade den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland