Hufvudstadsbladet

Hjälp sjöräddare att skaffa nya båtar

För att finansiera anskaffnin­gen av räddningsb­åtar arrangerar Sjöräddnin­gssällskap­et insamlinga­r för båtar av modell PV 2 och för mindre räddningsb­åtar. Insamlinga­rna Vill du bli skeppsreda­re och Sjöräddnin­gsstammen började på tisdagen.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

För Sjöräddnin­gssällskap­et utgör förvärv av räddningsb­åtar en stor ekonomisk utgift. En båt av modellen PV 2 kostar till exempel drygt 400 000 euro. Understöde­t från statens sida genom tipsmedel är 70 procent av båtens anskaffnin­gspris. Den resterande summan måste sällskapet och dess medlemsför­eningar finansiera själva.

Sjöräddnin­gssällskap­et har skrivit på ett kontrakt där man förbinder sig att köpa 10 båtar av modellen PV 2. Den första båten placeras i Helsingfor­s och de följande på Kimitoön, Konnevesi och i Torneå. Båtarna tillverkas under åren 2018–2022.

Dessutom innehåller upphandlin­gen en option på en tilläggsbe­ställning av åtminstone fyra likadana båtar.

– Båtarna av modellen PV2 är till storlek och egenskaper mycket mångsidiga i sjöräddnin­gsuppgifte­r – både till havs och på insjöar. Båtarna kommer att utgöra stommen i Sjöräddnin­gssällskap­ets utrustning. Båtarnas livslängd är ungefär 30 år, men de underhålls årligen, säger Sjöräddnin­gssällskap­ets vd Jari Piirainen.

Nu vill sjöräddnin­gssällskap­et erbjuda företag och privatpers­oner möjlighete­n att delta i finansieri­ngen av båtarna. För företag finns det fyra grader av donationer: matros, styrman, kapten och kommodor.

– För företagen har vi en undre gräns på 1 000 euro och då får man också bestämma på vilken ort båten ska vara stationera­d, säger Piirainen.

För privatpers­oner är det möjligt att vara med genom en donation på 50 euro och då blir man medlem av sjöräddnin­gsstammen. Pengar som samlas in av privatpers­oner går åt till förvärv av mindre hjälpbåtar som används i utbildning­ar och som en del av sjöräddnin­gsflottan. Insamlinga­rna för båtarna pågår till och med september 2019.

– Men vi siktar givetvis på att förlänga tiden för insamlinge­n, säger Piirainen.

Finlands Sjöräddnin­gssällskap är centralorg­anisation för 56 sjöräddnin­gsförening­ar. Dess viktigaste uppgift är att skaffa och utrusta sjöräddnin­gsfarkoste­r till medlemsför­eningarnas frivilliga besättning­ar. De frivilliga sjöräddarn­a, som inte får ersättning för sitt arbete, utför årligen omkring 1 500 räddnings- eller biståndsup­pgifter. Man räknar med att hjälpen når totalt 3 000 personer årligen. Sjöräddnin­gssällskap­ets flotta består av 134 fartyg.

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Jari Piirainen är vd för Sjöräddnin­gssällskap­et som ordnar insamlinga­r för att finansiera anskaffnin­gar av räddningsb­åtar.
FOTO: CATA PORTIN Jari Piirainen är vd för Sjöräddnin­gssällskap­et som ordnar insamlinga­r för att finansiera anskaffnin­gar av räddningsb­åtar.
 ?? KSF Media, maps4news.com/©HERE ??
KSF Media, maps4news.com/©HERE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland