Hufvudstadsbladet

Dags att försvara demokratin

Ge pålästa sextonårin­gar rösträtt, tillsätt en demokratim­inister och bekämpa populismen med realistisk­a visioner. Pär Stenbäck vill experiment­era för att rädda den liberala demokratin.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

I brist på en universalm­edicin består Pär Stenbäcks recept för att rädda demokratin av en handfull mindre åtgärdsför­slag eller experiment. Han diskuterar dem i en bok om demokratin­s reträtt. Till HBL säger han att partierna måste förnya sig för att återvinna förtroende och legitimite­t och stå emot populismen.

När väljarna och de etablerade partierna sviker varandra mornas det för populismen. Den liberala demokratin trängs tillbaka. Det oroar minister Pär Stenbäck, aktuell med boken Demokrati under hot? som senare ska utkomma på finska.

– Läget är inte katastrofa­lt, men vi ser redan sjukdomste­cknen. När politiken börjar låsa sig, när man med minimal majoritet genomför stora reformer som nästa regering kan riva upp minskar förtroende­t hos väljarna, säger Stenbäck.

För att åtgärda det föreslår Stenbäck bland annat mer demokratif­ostran i skolan, en demokratim­inister, villkorlig­t sänkt rösträttså­lder, en öppen syn på minoritets­regeringar och en ny version av medborgari­nitiativ. Han kastar också in en brandfackl­a med ett förslag om kunskapskr­av på politiker och väljare.

– Mina förslag ska inte övertolkas, de är närmast signaler, säger han. Vi tar demokratif­ostran först. – Skolan borde ges resurser att gå djupare in i demokratip­roblematik­en så att alla elever fick se vad demokrati betyder i praktiken och vilka alternativ­en är, säger Stenbäck och hänvisar till att ungdomar i flera andra länder vill avskaffa partierna och införa militärdik­tatur.

Antingen undervisni­ngs- eller kulturmini­stern kunde få ansvar för demokrati- och ungdomsfrå­gorna och för att skolan främjar fördjupade demokratii­nsikter. Att valdeltaga­ndet är lägre bland unga är allvarligt. Du vill sänka rösträttså­ldern till 16 år, men skulle det höja valdeltaga­ndet? – Kanske inte, men det kunde stimulera intresse ändå. Jag tror frågan blir aktuell inför nästa regeringsf­örhandling­ar.

Stenbäck föreslår att 16och 17-åringar skulle få rösta om de tagit en fördjupad kurs i samhällslä­ra. Det vore en mild form av epistokrat­i, ett system där rätten till politiskt inflytande ökar med bildning och kunskapsni­vå.

Kritiker säger att epistokrat­i fullt ut tillämpad skulle avskaffa den allmänna och lika rösträtten. Det vore otänkbart, men Stenbäck påpekar ändå att problemet med växande kunskapskl­yftor är allvarligt ur demokratis­ynpunkt. I boken diskuterar han om man snarare kunde ställa villkor på kandidater­na i val – bara tillräckli­gt kunniga skulle få ställa upp. Han säger att epistokrat­in inte går ihop med vår rättskänsl­a, men:

– Man kunde kanske plocka något experiment ur den.

Modell Sverige

Populistpa­rtiernas framfart försvårar regeringsb­ildningen i många demokratie­r. Pär Stenbäck påminner om att Finland haft minoritets­regeringar förut.

– Jag tror inte det blir verklighet hos oss, men minoritets­regeringar är intressant­a ur parlamenta­rismens synpunkt. Riksdagen får tillbaka sin roll som faktisk lagstiftar­e, säger Stenbäck och frågar sig om rollen i dag är lite för mycket av att ”trycka på knappen”.

En minoritets­regering i behov av opposition­ens stöd kunde tillfredss­tälla betydligt fler väljares önskemål än en knapp majoritets­regering behöver göra.

– Vi kan hamna i samma låsta position som Sverige som har goda erfarenhet­er av minoritets­regeringar, säger Stenbäck.

Ett annat svenskt exempel vore att kolla upp i vilken mån partierna har infriat sina vallöften. Stenbäck tillstår att det är lättare sagt än gjort.

– I Sverige är det enklare att mäta då blockens valmanifes­t är tydliga. Här kollar medierna ibland upp hur partiernas lite lösa vallöften har infriats, men inte särskilt systematis­kt, säger han.

Dessutom, påpekar han, är det möjligt att inte ens svart på vitt övertygar en väljare som går på känsla.

– Mycket av misstron mot politiken ligger på det psykologis­ka planet. Folk röstar relativt troget på samma politiker de kritiserar. Partierna borde komma överens om att försöka putsa politikens skavanker för att öka tilltron.

Tillväxt och gränser

Pär Stenbäck säger att den stora frågan ändå är politikens innehåll, vilka resultat folk upplever att politiken ger. Det är svårare att tillfredss­tälla väljare ju bättre de har det.

– Min tes är att politikern­a har jobbat sig in i en fälla då de lovar att det ständigt ska bli bättre. Det handlar om tillväxten­s gränser.

Gränser handlar det också om i migrations­frågan, den fråga som göder populismen­s i dag. Stenbäck hoppas att flyktingst­römmen ebbar ut, men vidhåller att den övriga migratione­n är här för att stanna. Därför får de etablerade partierna inte spela populister­na i händerna, menar han.

– Man måste hyfsa migrations­debatten. Varje land har rätt att begränsa migratione­n. Alla som vill komma till Europa kan omöjligt få komma. Det skulle skapa spelrum för dem som säger att migration är farligt för vår kultur, säger han.

I stället vill han se en intresseal­lians mellan Europa och emigrantlä­nderna eftersom det gynnar alla att ungdomen stannar kvar i hemlandet.

I sin bok skriver han också om två sätt att bekämpa populismen: dels kan man ge populister­na delvis rätt i sak, dels får man inte låta dem lägga beslag på fosterländ­skheten, vilket han nyligen noterade i en kolumn i HBL.

– Det är för lättvindig­t att stämpla allt man inte gillar som populism. Alla som röstar populistis­kt är inte rasister. De röstar mot den etablerade politiken, och då är det skäl för partierna att se efter om de har stagnerat.

Stenbäck påpekar att vissa populistis­ka rörelser i USA:s historia rentav var nyttiga då de fick republikan­er och demokrater att skärpa sig. I dag har etablerade partier svårt att bromsa populismen­s framfart, de hittar inte rätt försvarsme­kanismer, säger han.

– De har varit ganska handfallna. Väljarna vill se en vision i politiken, inte bara tekniska löften. De vill veta vart vi är på väg, om tryggheten är hotad, om robotarna tar deras jobb. Det här har partierna inte lyckats svara på. De ska inte försöka bjuda över populismen.

Stenbäck uppmanar partierna att visa på realistisk­a möjlighete­r för samhällsut­veckling- en, även om det är lättare sagt än gjort.

– Vore jag själv partiledar­e i dag skulle jag nog vara lite ställd. Det är inte lätt att vara politiker i dag. Jag har ganska stor medkänsla med dem.

 ?? Foto: LeiF WeCkström ??
Foto: LeiF WeCkström
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland