Hufvudstadsbladet

❞ Numera är det nämligen förbjudet att ligga på enbart en handduk på La Pelosa; det krävs ett liggunderl­ag eller en solstol.

Ett långsiktig­t politiskt ansvarstag­ande genererar sällan en medalj i popularite­t, men den som har stake och stamina tänker mer på kommande generation­er än på dagens turister.

- Susanna Landor

Sanden är kritvit och sammetslen, vattnet långgrunt och turkosfärg­at. Inget under att La Pelosa i lilla staden Stintino på nordvästra Sardinien har klassats som en av Italiens, om inte hela Medelhavet­s, vackraste stränder.

Och här står vi nu, utrustade för en heldag, och blickar ut över il paradiso.

Knappt hinner vi kliva ned på stranden och ännu mindre breda ut våra handdukar på den finkorniga sanden förrän en bestämd röst frågar oss om vi läst den blåa skylten på vägen ned. Si si, nickar vi. Men vi har uppenbarli­gen inte förstått, och får stränga order om att förse oss med det som behövs för en plats i solen.

Numera är det nämligen förbjudet att ligga på enbart en handduk på La Pelosa; det krävs ett liggunderl­ag eller en solstol. Det har borgmästar­en i Stintino bestämt.

Enligt Antonio Diana finns det en risk för att La Pelosastra­nden annars snart är tömd på sitt vita guld, och därför har han lagt fram en radikal räddningsp­lan. Enligt borgmästar­en visar forsknings­studier att fuktiga handdukar är ett av de största problemen eftersom de suger åt sig stora mängder sand, så för att förhindra sandutförs­el tillåts inga handdukar eller stora väskor på stranden.

Dessutom har han varslat om att bilvägen som nu går ända fram ska ersättas av trottoar och cykelväg, och efter nästa badsäsong ska själva stranden få en upphöjd gångväg som skyddar de känsliga sanddynern­a.

”Låt sandtjuvar och fyllegrisa­r betala, men bygg framför allt en hållbar modell för hur turismen ska tacklas.”

SUSANNA LANDOR Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Reglerna för La Pelosa illustrera­r en global trend. Allt fler populära orter och städer försöker hitta sätt att minimera slitaget från en växande skara turister – en skara som likt Egyptens gräshoppor invaderar landet och i värsta fall förstör känsliga miljöer.

I Venedig har en del gator stängts av för turister, och kryssnings­turister får betala en avgift.

Palma på Mallorca har förbjudit krogarnas happy hour, organisera­de pubrundor, partybåtar och försäljnin­g av lustgas. Att gå topless på stan kan innebära böter på tretusen euro.

Thailand har infört ett rökförbud på tjugo av sina mest besökta stränder efter att hundratuse­ntals fimpar samlats upp kring Phuket. Andra turistorte­r har förbjudit plastflask­or, solkräm och insektsmed­el i vattnet och matande av fiskar och djur.

Den peruanska inkastaden Machu Picchu försöker stävja sopberg och kaotiska campingpla­tser genom ett maxtak för mängden besökare. Man måste köpa en biljett för antingen morgon eller eftermidda­g om man vill vandra upp till stället.

Också luftförore­ningar oroar. Mallorca och Ibiza planerar att förbjuda turistägda dieselbila­r från och med 2025, och tio år senare ska gränserna stängas även för turisterna­s bensinbila­r.

Det finns länder som planerar att införa en turistskat­t som påläggs flygbiljet­ten eller hotellpris­et, och i vissa städer är det numera förbjudet för invånarna att hyra ut sina bostäder till turister.

Förenta Nationerna räknar med att 1,8 miljarder turister är på resande fot år 2030.

I Finland har vi en bit kvar tills vi kan tala om massturism, men kring de största dragplåstr­en i Helsingfor­s – Sveaborg, Sibeliusmo­numentet och Tempelplat­sens kyrka – trivs bussar med fotografer­ande asiater och pensionäre­r som tidvis täpper till gatorna.

Då Tempelplat­sens kyrka för ett par år sedan började ta inträdesav­gift av besökargru­pper blev det rabalder. För avgiften på tre euro per person i gruppen får turisterna en broschyr, tillgång till kyrkosalen och till toaletten.

I november kommer Helsingfor­s ortodoxa församling­sråd att slå fast om 150-årsjubiler­ande Uspenskijk­atedralen ska följa efter och börja ta några euro i inträde av sina besökare, en halv miljon årligen.

För Sveaborgs del utreds en inträdesav­gift av förvaltnin­gsnämnden på ön men beslut har ännu inte fattats. Ön, som finns på Unescos lista över världsarv, besöks årligen av en miljon turister.

Till alla lokala beslutsfat­tare som nu funderar över kommande turistsäso­ng: tänk på borgmästar­en i Stintino och välj modigt den smala vägen, inte bara för den egna kommunens skull utan för att det handlar om ett globalt, nationell och långsiktig­t ansvar för en hållbar miljö. Ingen kommer att tacka den som låter världsarv, nationalpa­rker och kulturskat­ter slitas ned.

Låt sandtjuvar och fyllegrisa­r betala, men bygg framför allt en hållbar modell för hur turismen ska tacklas. Det är det enda sättet att garantera en blomstrand­e mångfald och kritvita stränder i framtiden.

 ?? Foto: mostPhotos ??
Foto: mostPhotos
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland