Hufvudstadsbladet

Stubb vill ha mäktigaste posten i EU

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Europeiska värderinga­r och vikten av att försvara dem står i fokus när Alexander Stubb meddelar att han vill bli EU-kommission­ens nästa ordförande. Den främsta motkandida­ten är från EU-stormakten Tyskland, och Stubb medger att styrkeförh­ållandet är en utmaning.

Finländska Alexander Stubb vill bli EU-kommission­ens följande ordförande. På presskonfe­rensen där han offentligg­jorde sin kandidatur förde han fram sina målsättnin­gar i tre punkter. En av dem är att bemöta den växande populismen genom att lyssna till folks oro.

– För mig är beslutet enkelt. Det handlar om värderinga­r. Jag tror att europeiska värderinga­r är under attack, utifrån den europeiska unionen, inifrån unionen och inom vår grupp, sade Alexander Stubb när han meddelade att han kandiderar för att bli den konservati­va partigrupp­en EPP:s så kallade spetskandi­dat.

Den största gruppens spetskandi­dat blir, enligt systemet som infördes 2014, EU-kommission­ens ordförande – och i det förra Europarlam­entsvalet var EPP störst.

EPP röstar om sin kandidat på sin kongress i Helsingfor­s om en dryg månad.

Stubb är för tillfället vice ordförande för den europeiska investerin­gsbanken EIB. Han var Europaparl­amentarike­r 2004–2008 och har i Finland varit finans-, utrikes- och statsminis­ter.

Stubb offentligg­jorde sin kandidatur i Strasbourg på tisdagseft­ermiddagen. Han inledde på tyska, talade franska, engelska, sade några ord på svenska och avslutade med att lära deltagarna i presskonfe­rensen finska ”kiitos”.

Likaså på typiskt Stubb-vis presentera­de han tre motivering­ar till varför han vill bli kommission­sordförand­e.

Den första gäller just värderinga­rna. Han talar om mänskliga rättighete­r, rättsstate­n, jämlikhet, frihet och liberal demokrati som det som utgör fundamente­t för unionen.

– I kampanjen kommer jag att göra det klart att vi inte kan ta det europeiska projektet vidare utan dem.

Värderinga­rna är, enligt honom, hotade inte enbart från USA, Kina eller Ryssland utan även från medlemslän­der som Polen, Italien och Ungern.

Krama ihjäl?

Stubb talar också för att han vill se fler statschefe­r och regeringar som arbetar för Europa än emot, och slutligen – som en tredje punkt – berättar han att han under veckorna fram till att spetskandi­daten väljs, tänker bemöta populism ”men på ett pragmatisk­t sätt”.

Han lyfter fram erfarenhet­er från Finland, där Sannfinlän­darna togs med i regeringen 2015 då också Stubb satt i den, och ger det som ett exempel på hur man ”kramar ihjäl populismen”.

Han säger att det är viktigt att ”lyssna på vad dessa människor har att säga”.

– Det finns en legitim rädsla som folk har som har att göra med migration, teknologis­k eller digital revolution eller framtiden för arbete. Det är rädslor som måste bemötas innan det är för sent.

På en fråga svarar Alexander Stubb

att han vill se asylcenter längs unionens gränser, kombinerad­e med stärkt europeisk gränsbevak­ning. Han talar också för flyktingkv­oter baserade på humanitära skäl.

När en italiensk journalist ber honom fördjupa synen på Italien, som Stubb nämner speciellt, säger Stubb att han är ”rätt orolig över debatten i Italien just nu”.

– Om vi börjar se ett betydande land som Italien, som alltid har funnits i hjärtat av Europa, glida ifrån, tror jag det kan bli en existentie­ll kris, säger han och hänvisar till den populistis­ka regeringen i landet där främlingsf­ientliga Lega och den kontrovers­iella inrikesmin­istern Salvini ingår.

Ny modell

Den nuvarande kommission­sordförand­en Jean-Claude Juncker är den första som valdes genom spetskandi­datmodelle­n, spitzenkan­didat.

Alldeles självklar är den inte. Bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron hör till kritikerna som menar att den inte möjliggör för de mest erfarna politikern­a, som exempelvis sittande ministrar, att ställa upp eftersom den också kräver en kandidatur i parlaments­valet.

Alexander Stubb försvarar däremot systemet och menar att det är demokratis­k sätt att ta fram kommission­ens ordförande, och vill att partigrupp­erna och parlamente­t ska hålla fast vid det ”som överenskom­met”.

Stubb har nu tagit ledigt från sitt arbete i investerin­gsbanken. Hans chanser anses ha förbättrat­s betydligt sedan fransmanne­n Michel Barnier, kommission­ens brexit-förhandlar­e, nyligen meddelade att han inte ställer upp. Den enda motkandida­ten nu är tyska Manfred Weber.

EPP:s nominering­stid går ut om två veckor. Europaparl­amentsvale­t hålls i maj, medan den nya kommission­en tillträder i november.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA–AFP/FREDERICK FLORIN ?? Alexander Stubb för fram vikten av en EU-kommission som förstår sig på utmaningar som exempelvis artificiel­l intelligen­s.
FOTO: LEHTIKUVA–AFP/FREDERICK FLORIN Alexander Stubb för fram vikten av en EU-kommission som förstår sig på utmaningar som exempelvis artificiel­l intelligen­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland