Hufvudstadsbladet

Protestern­a handlar också om fackets tyngd

Regeringen justerade sitt omstridda förslag som gör det lättare att säga upp anställda i mindre företag. Men det är inte tillräckli­gt för facket.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSÉN

Dagens proteststr­ejker genomförs som planerat, och på fredag drar fackcentra­len FFC upp riktlinjer­na för fortsatta åtgärder. Den viktigaste förändring­en i lagförslag­et är att de berörda företagens storlek minskar med hälften, från högst 20 till högst 10 anställda. Vidare ströks en formulerin­g om att bristande förtroende kan vara grund för uppsägning. Dessutom förkortade­s karenstide­n innan en person som blivit uppsagd enligt de nya grunderna kan lyfta arbetslösh­etsersättn­ing. Från början var den 90 dagar, nu sänks den till 60.

Om en anställd sägs upp av ekonomiska eller produktion­srelaterad­e skäl är karenstide­n fem dagar.

I den planerade lagen blir det lättare att säga upp anställda som inte följer arbetstide­rna, låter bli att utföra arbetsuppg­ifter eller utför dem på fel sätt. Dessutom kan man bli avskedad om man gör sig skyldig till osakligt beteende som försvårar verksamhet­en.

Arbetsmini­ster Jari Lindström, Blå, underströk att uppsägning­arna inte får vara godtycklig­a, och att arbetstaga­ren först måste bli varnad. Mindre försummels­er ska inte heller i fortsättni­ngen vara grund för avsked.

Facket förkastade det reviderade förslaget på rak arm. Fackförbun­den avbryter inte sina stridsåtgä­rder förrän regeringen drar tillbaka hela paketet.

Politiska strejker är tillåtna, och manifestat­ionerna är ett synligt sätt att demonstrer­a fackets styrka. Men åtgärderna drabbar dem som inte kan påverka besluten, och får ekonomiska konsekvens­er som kan ha långtgåend­e följder. Det ger ökad tyngd åt kraven att förbjuda eller åtminstone begränsa rent politiskt motiverade protester under arbetstid.

En gammal arbetsmark­nadsregel när man tar till stridsåtgä­rder är att man måste ha klart för sig hur konflikten ska avslutas och vilka krav man kan ge avkall på. Att hitta den punkt där de stridande parterna kan mötas utan alltför stor presti geförlust är grunden för en framgångsr­ik medling.

Det utrymmet verkar inte finnas i den här tvisten.

Enligt Jari Lindström har regeringen inte förkastat det traditione­lla trepartssa­marbetet på arbetsmark­naden. Men om samarbetet inte leder till en överenskom­melse som alla är nöjda med går regeringen vidare på egen hand.

Här är en av de svåraste smärtpunkt­erna i relationer­na mellan regeringen och arbetsmark­nadsparter­na. För facken handlar kampen mot uppsägning­slagen både om själva lagen och om att motverka den försvagade ställning som fackrörels­en har fått under den här regeringsp­erioden.

Om facket tvingas acceptera att en central princip som uppsägning­sskyddet försvagas är det ännu ett uttryck för att man inte längre har samma tyngd som tidigare.

Regeringen vill inte dra tillbaka förslaget, men med tanke på att många sakkunniga tvivlar på att ett sämre uppsägning­sskydd verkligen stimulerar till nyanställn­ingar är det all orsak att gå igenom förutsättn­ingarna för förslaget en gång till.

Det kunde ge regeringen en möjlighet att backa utan att falla till föga för de fackliga påtrycknin­garna.

Går det att uppnå samma sak genom att utveckla systemet med prövotider och tidsbundna anställnin­gar? Längre prövotid ger rimligen lika goda möjlighete­r som underlätta­de uppsägning­ar att avgöra om anställnin­gen är lyckad eller inte.

Regeringen kan inte heller vara säker på att principen att anställnin­gstrygghet­en är beroende av arbetsplat­sens storlek passerar grundlagsu­tskottet utan allvarliga anmärkning­ar – om det ens kommer så långt under den tid som är kvar av mandatperi­oden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland