Hufvudstadsbladet

Misstänkta i Pargashärv­an omhäktades

De två männen som greps i samband med polistills­laget i Pargas för en dryg vecka sedan är omhäktade.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Både den misstänkte 36-årige ryske mannen och den 51-årige estniske mannen som polisen grep i tillslaget i Åbolands skärgård för en vecka sedan stannar bakom galler. Den ryske mannen häktades misstänkt för grovt skattebedr­ägeri och den estniske mannen häktades för medhjälp till grovt skattebedr­ägeri.

Under den gångna veckan har polisen tillsamman­s med Skatteförv­altningen funnit nya bevis på svarta löneutbeta­lningar. Däremot har man inte funnit avgörande bevis för att på sannolika skäl kunna misstänka de två männen för grov penningtvä­tt. Dock kvarstår polisens och Skattemynd­igheternas uppfattnin­g om att det har skett penningtvä­tt i bolaget.

Den ryske mannens advokat Tuomas Sunnari kommentera­de kort förhandlin­garna.

– Det är bra att man inte längre yrkade på att min klient ska häktas för grov penningtvä­tt. Det är rätt, det finns inga sådana bevis och det har han inte gjort sig skyldig till.

Sunnari accepterar inte heller polisens motivering om att hans klient skulle ha gjort sig skyldig till grovt skattebedr­ägeri.

– Vår bedömning är att beskyllnin­garna är grundlösa, säger Sunnari.

Omhäktning­sförhandli­ngarna ägde rum i Egentliga Finlands tingsrätt. Både Centralkri­minalpolis­ens representa­nt, kriminalko­mmissarie Antti Perälä och de misstänkta hörs via video från tingsrätte­n i Vanda.

Polisen ser det som viktigt att de två männen hålls frihetsber­övade, vilket gör det omöjligt för dem att prata ihop sig med andra eller lämna landet.

Utredninge­n kommer att dröja åtskilliga månader eller eventuellt betydligt längre än så och än så länge är polisens strävan att hålla männen häktade.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Den ryske mannen till vänster och hans advokat Tuomas Sunnari, till höger.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Den ryske mannen till vänster och hans advokat Tuomas Sunnari, till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland