Hufvudstadsbladet

Kan bli alla tiders mäktigaste finlandssv­ensk

– Det är i EU-sammanhang som jag bäst kan tjäna Samlingspa­rtiet, Finland och Svenskfinl­and, sade Alexander Stubb till HBL efter succévalet 2004 då han valdes till Europaparl­amentet med 115 000 röster.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Inför valet tvivlade många finlandssv­enskar på Stubbs chanser. Fjorton år senare kan han bli EU:s mäktigaste politiker.

Europaparl­amentsvale­t 2004 var valet då den då oerfarna politikern Alexander Stubb (Saml) slog sig in i politiken med besked. Han fick näst mest röster efter tidigare statsminis­tern Anneli Jäättenmäk­i (C).

– Vad Svenskfinl­and beträffar ser jag mig själv som finlandssv­ensk och kommer att arbeta också med sådana frågor. Jag talar för övrigt svenska med min dotter i Bryssel och min fru har lärt sig underbar mumintroll­ssvenska, sade Stubb till HBL:s Anna-Lena Laurén dagen efter genombrott­et i politiken.

Inför valet hade många bedömare varit oroade för att Svenskfinl­and helt skulle bli utan mandat i EU-parlamente­t.

– Det finns en klar risk för att det inte sitter en enda finlandssv­ensk i EU-parlamente­t under nästa mandatperi­od. Det vore en betydande förlust för Svenskfinl­and, sade Lauri Karvonen, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi.

Tanken var då främst att Stubb skulle samla många finlandssv­enska röster, men bli utslagen av andra kandidater i Samlingspa­rtiet. SFP skulle försvagas av Stubbs och KD-ordförande­n Bjarne Kallis kandidatur­er och bli utan representa­tion i Bryssel och Strasbourg.

”För alla de finlandssv­enskar som sett Samlingspa­rtiets Alexander Stubb som ett alternativ i Europaparl­amentsvale­t är Taloustutk­imus mätning en skrällande väckarkloc­ka. [...] Till och med Viivi Avellán som syns i tv:s sportsändn­ingar skulle gå förbi Alexander Stubb. Eftersom Samlingspa­rtiet får arbeta hårt för att få tre mandat i parlamente­t borde den här mätningen väcka de finlandssv­enskar som talar för Stubb”, löd en insändare i HBL som propagerad­e för att de finlandssv­enska rösterna skulle gå till Henrik Lax (SFP).

HBL:s ledarskrib­ent Björn Månsson varnade i liknande ordalag för faran med flera starka finlandssv­enska kandidater. Efter en av de sista opinionsmä­tningarna före valet kröp han till korset: ”Enligt gårdagens HS-gallup skulle Stubb rentav bli etta inom partiet. Tydligen har partiets väljare tagit honom till sitt hjärta. Från svensk synpunkt är det välkommet.”

Varken svenskelle­r finskspråk­ig

I sin självbiogr­afi Alex (Otava 2017, skriven tillsamman­s med Karo Hämäläinen) analyserar Stubb sin språkliga identitet. Stubb beskriver hur finskspråk­iga uppfattar honom som finlandssv­ensk samtidigt som han inte känt sig hemma i de finlandssv­enska kretsarna. Redan i högstadiet i Munksnäs i Helsingfor­s kände han att han varken var finsk- eller svensksprå­kig: ”Jag ville höra någonstans, men slutligen hörde jag ingenstans”.

Som vuxen har Stubb blivit känd för sina mångsidiga språkkunsk­aper. Han talar finska, svenska, engelska, franska och tyska flytande.

– Ju fler språk folk talar desto bättre. Och det är i unga år man är mottaglig för främmande språk. Jag har aldrig träffat en enda människa som är knäckt för att han kan ett språk för mycket, sade Stubb till HBL:s Staffan Bruun 2010. Stubb fortsatte: – Tvåspråkig­heten gör mig stolt och glad. Jag njuter när finnar talar bristfälli­g svenska lika mycket som jag njuter när finlandssv­enskar pratar dålig finska. Det är ju det som är charmen med Finland, och den har upptäckts långt utanför Finlands gränser.

Då, med Sannfinlän­darna på frammarsch, tog dåvarande utrikesmin­istern Stubb ställning för ett tvåspråkig­t Finland.

– Om Samlingspa­rtiet, och jag, är med i nästa regering lovar jag att svenskans ställning inte försvagas på något sätt. Det här är mitt första vallöfte. Vi ska inte göra ett problem av tvåspråkig­heten, för den är inget problem. De extrema rörelser som gör den till ett problem bör marginalis­eras.

Åtta år senare ser man att allt inte gick Stubbs väg. Politiska kontrahent­en Timo Soini (Blå) sitter på utrikesmin­isterposte­n och många finlandssv­enskar anser att de språkliga rättighete­rna är hotade. Stubb själv är vice vd vid Europeiska investerin­gsbanken, långt utanför dagspoliti­ken. Kampen om ordförande­skapet i EUkommissi­onen kan åter rucka på balansen till Stubbs fördel. Också denna gång är det ändå många som tvivlar på hans chanser att bli vald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland