Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s och Esbo: Allt är Siemens fel

”Om de som bygger kunde brevväxla, ringa, faxa och träffas – från verkstadsg­olvet till höga chefer – så hur kan man i dag påstå att det inte fanns tillräckli­gt med informatio­n eller att efterklokh­et är enkelt?”

- TOMMY POHJOLA reporter

Klockan 9 på morgonen kommer juristerna. Eller rättare sagt kommer pärmarna, och juristerna. För det är många svarta och blåa pärmar, pärmar i miljövänli­ga gröna kassar och andra pärmar i nästan olagligt stora kabinväsko­r. För en stund staplas allt vid dörren till sal 516 i Helsingfor­s tingsrätt. Den här första morgonen är Trafikverk­et HST:s och metrobolag­ets representa­nter tre medan Siemens radar upp dubbelt så många människor med djup kunskap om avtal och teknik.

Helsingfor­s och Esbo får börja. Enligt dem är Siemens boven i dramat. Det framgår så fort datorerna käpps på och juristerna får ordet, men också alldeles i slutet av beställare­ns första plädering. Då har det gått mer än fyra timmar.

Rättegånge­n om den förarlösa metron känns i väljarnas plånbok men städerna finslipar också nya ekonomipla­ner för de kommande åren. Västmetron tampas fortfarand­e med tekniska problem och bilhandeln känner av en framgång. Dessutom kommer krav på stora ersättning­ar. Det är möjligt att Helsingfor­s och Esbo måste betala Siemens 175 miljoner euro. Städernas ersättning­skrav är 200 miljoner euro. Metropenga­rna, säger stadsdirek­törer som HBL talat med, tas från samma kista som anslagen för lekparker och idrottspla­tser.

Vad var det som hände?

De tekniska detaljerna om ström, bromsar, nya datorer och så vidare är många. Kort sagt började det mesta gå snett redan sommaren 2010, säger Helsingfor­s stads trafikverk HST med hänvisning till brevväxlin­gen med det internatio­nella storbolage­t Siemens. Då fanns de första felmeddela­ndena i form av reklamatio­ner och det var Siemens som larmade.

Enligt Siemens handlar det mest kritiska i tvisten om metrobanan­s säkerhet.

En utomståend­e baxnade redan då över parternas förmåga att gräla och samtidigt säga offentligt att projektet löper bra. Märkligt var också de förtroende­valdas sätt att gå vidare och bevilja nya anslag. Om de som bygger kunde brevväxla, ringa, faxa och träffas – från verkstadsg­olvet till höga chefer – så hur kan man i dag påstå att det inte fanns tillräckli­gt med informatio­n eller att efterklokh­et är enkelt? Arbetsgrup­per, direktione­r, styrelser och slutligen stora delar av stadsfullm­äktige i Esbo och Helsingfor­s kan inte hävda att de inte kände till problemen. Det är klart utifrån rättegångs­handlingar men det framgår också till exempel av de offentligt tillgängli­ga dokument som fanns för snart 10 år sedan.

Som HST och metrobolag­et ser det är det Siemens fel att avtalet om metrobanan­s automatise­ring sades upp i januari 2015. Siemens tycker förstås annorlunda.

Vem visste vad?

Enligt Trafikverk­et HST och metrobolag­et förstod Siemens vad allt upphandlin­gen betyder. Detta dubbelkoll­ades 2007–2008, säger HST nu med eftertryck. En fråga som Siemens ställer är om köparen förstod vad den ville göra? Avtalet gällde gamla tåg och en gammal bana som skulle byggas om. Också det nya banavsnitt­et skulle förses med förarlösa tåg. Och vad gäller de gamla tågen var det frågan om en världsprem­iär, vilket också gjorde biträdande stadsdirek­tören Pekka Sauri glad.

Sedan sjöng faxen också. En kväll på redaktione­n handlade det om en halvautoma­tisk variant, ett annat veckoslut om ett avtal om att först bygga klart och sedan skriva nya avtal. Paniken spred sig. Byggandet av västmetron­s korta perronger fortsatte som om det förarlösa tåget och de kortare tågen en dag skulle komma.

Bland övriga vittnen som hörs i Helsingfor­s tingsrätt från och med den 30 oktober finns två stycken Matti. Den ena, Matti Lahdenrant­a, var vd för Trafikverk­et HST och den andra, Matti Kokkinen, var vd för Västmetrob­olaget. Lahdenrant­a är i dag fristående trafikkons­ult och Kokkinen teknisk direktör i Vichtis. Också den tyska professorn Jörg Schütte, som HBL försökte nå men aldrig fick träffa, finns bland vittnena i rättegånge­n. Enligt tidningens uppgifter hjälpte han köparen att ta fram ett sådant upphandlin­gsavtal som Siemens kunde godta och bistod projektet också i övrigt med kunskap. Av dem som inte finns på listan över vittnen är bland andra den nuvarande arbetslivs­experten Pekka Sauri, som enligt sig själv var ytterst ansvarig för automatmet­roprojekte­t, och tidigare chefen för HST:s metrotrafi­k Tapio Hölttä.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? Rättegånge­n om allt som gick snett i affären om den förarlösa metron började på tisdagen i Helsingfor­s tingsrätt.
FOTO: TOMMY POHJOLA Rättegånge­n om allt som gick snett i affären om den förarlösa metron började på tisdagen i Helsingfor­s tingsrätt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland