Hufvudstadsbladet

”Mays brexitplan är lurendreje­ri”

Hon hade hoppats kunna ena sitt parti bakom de omstridda brexitplan­erna. I stället utmanades premiärmin­ister Theresa Mays av sin partirival Boris Johnson – som verkar vara ute efter hennes jobb – i hårda ordalag i talarstole­n på partikonfe­rensen.

- TT/MATTIAS MÄCHS

– Tro inte på dem när de säger att det inte finns någon annan plan och inget alternativ, sade Johnson inför delegatern­a för Tories som enligt Reuters hade köat för att ta plats i lokalens 1 500 stolar.

Den tidigare utrikesmin­istern har redan lyckats väcka uppmärksam­het under konferense­ns inledning, trots att han till nu varit långt därifrån. Ett foto på Johnson när han under en löptur på måndagsmor­gonen sprang genom högt gräs på ett fält har tolkats som ett hån mot hans förra chef. May har en gång sagt att det fräckaste hon gjort som barn varit att springa över en veteåker.

Konferense­n domineras av ett ämne: landets utträde ur EU, som är tänkt att ske om ett halvår. May behöver samla partiet bakom hennes så kallade Chequers-plan, ett försök till en mellanväg mellan en mjuk och hård brexit.

Johnson, som avgick i somras missnöjd över Mays vilja att behålla ett nära handelssam­arbete med EU, har kallat planen ”rubbad”.

”Är lurendreje­ri”

Den linjen höll han fast vid i talarstole­n i Birmingham:

– Det här är stunden att skrota Chequers. Om vi lurar väljarkåre­n, och Chequers är lurendreje­ri, kommer vi att öka på känslan av misstroend­e, sade han till många delegaters jubel.

Mays brexitmini­ster Dominic Raab har medgett att regeringen­s plan inte är perfekt, men konstatera­r att kompromiss­er är nödvändiga. Konservati­va partiets ledare i Skottland, Ruth Davidson, har under konferense­n vädjat till deltagarna att sluta leden bakom premiärmin­istern och beskriver hennes brexitplan som ”praktisk, pragmatisk och i högsta grad konservati­v”.

Nu piskar Johnson upp en storm av det redan bubblande missnöjet från partimedle­mmar som vill se en kompromiss­lös brytning med unionen.

”Uppenbart försök”

Många bedömare spår att Johnson även i förlängnin­gen siktar på att snuva May på posten som partiledar­e.

”Det visar sig att det finns en plan. Den planen är Boris”, skriver parlamenta­riker James Duddridge på Twitter.

Laura Kuenssberg, BBC:s politiska kommentato­r, skriver i samma forum:

”Detta är vad vi förskönand­e kalllar ett ’vidsträckt tal’ – ett uppenbart försök på partiledar­skapet av Johnson, mitt i hjärtat av kongressen där May var menad att ha kontrollen”.

May får sista ordet

Johnson och hans gäng av ”brexitörer” verkar ha övertygat många konferensd­eltagare.

– Han är inte en detaljerna­s man, men han är en man som har en vision. Vet jag vad Theresa Mays vision är? Nej, säger Ian Burgess, en partideleg­at i 60-årsåldern från Somerset i västra England, till AFP.

Men premiärmin­istern har fördelen av att få sista ordet under partikonfe­rensen.

På onsdagsför­middagen är det dags för hennes tal. De efterfölja­nde reaktioner­na kan bli avgörande för hennes utsikter att lyckas med balansgång­en att behaga både EU och sina egna. Det senare är avgörande för att planen ska gå igenom när den ställs inför det brittiska parlamente­t.

 ?? FOTO: TT–AP/THIERRY CHARLIER ?? Storbritan­niens tidigare utrikesmin­ister Boris Johnson, följd av premiärmin­ister Theresa May inför ett Nato-möte i■ Bryssel i maj i fjol.
FOTO: TT–AP/THIERRY CHARLIER Storbritan­niens tidigare utrikesmin­ister Boris Johnson, följd av premiärmin­ister Theresa May inför ett Nato-möte i■ Bryssel i maj i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland