Hufvudstadsbladet

Nationalop­eran existerar inte bara för en inre krets

- LILLI PAASIKIVI konstnärli­g ledare, Nationalop­eran

NATIONALOP­ERAN Kritikern Wilhelm Kvist fördömer Nationalop­erans konstnärli­ga linje i sin recension (HBL 28.9). Enligt honom är populära repertoarv­al kalkyleran­de, och motivering­en är att maximera publicitet­en och flirta med nya publikgrup­per.

Kvist har på ett sätt rätt i detta.

Varje repertoarb­eslut är noggrant övervägt. Att locka ny publik och sänka tröskeln för det första besöket är ett av de strategisk­a målen som vår styrelse har fastställt. Just därför inkluderar vi i Nationalop­erans repertoar då och då även verk som avviker från vår standardre­pertoar.

När det gäller valet av dessa verk har vi också lyckats med vårt mål.

En tredjedel av de 75 000 personer som såg musikalen Fantomen på operan var förstagång­sbesökare. Jag fick många meddelande­n om att upplevelse­n hade varit givande och förfrågnin­gar om vilken föreställn­ing som vore lämplig att välja för nästa besök. Kritikern hänvisade kanske också till den populära Circopera när han talade om jippon och spektakel? Både Circopera och Indigo var slutsålda föreställn­ingar och tittarsiff­rorna för strömninge­n var rekordhöga.

Varför beställde vi alltså operan Sanatorio Express?

Nationalop­eran har tyvärr sällan möjlighet att turnera i landskapen. Verken som uppförs på huvudscene­n är uteslutna redan med tanke på dimensione­rna och de tekniska kraven. Vi beställde en komisk operarevy som delvis genomförs i samarbete med lokala orkestrar i syfte att turnera med den.

Det lönar sig inte att framföra en opera för tomma salar. Vi var glada över att Sanatorio Express nådde över nyhetströs­keln i så många medier. Upphovstea­met och det aktuella temat bidrog säkert till uppmärksam­heten.

Kvist förundrar sig över varför man beställer verk av upphovsmän som inte har någon tidigare erfarenhet av att göra en opera. Iiro Rantala och Minna Lindgren är erkända upphovsmän i sina egna genrer. Situations­komik, musikalisk­t spex, verbal akrobatik och andra buffoeleme­nt är bekanta från deras tidigare arbeten.

Nya infallsvin­klar väcker nyfikenhet. En extra föreställn­ing av Sanatorio Express ordnades i Almisalen på grund av den stora efterfråga­n. Premiärpub­liken var ivrig och engagerad i föreställn­ingen och det föll mig aldrig in att de skulle ha varit drogade eller mutade, som Kvist misstänkte.

Kvist ondgör sig över att en opera beställs av ”outsiders” och inte av ”insiders”. Vi existerar inte enbart för en inre krets, utan vi bör vara öppna och redo att ta emot intryck också utanför etablissem­anget.

Nationalop­eran kommer även i fortsättni­ngen att erbjuda sina kunder ett mångsidigt program. Under säsongen gör vi cirka tio operaprodu­ktioner, från klassisk operareper­toar till framståend­e verk från 1900-talet och uruppföran­den av ”insiders”. Då och då inkluderar vi också populära infallsvin­klar i säsongen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland