Hufvudstadsbladet

Solopoliti­k eller samförstån­d och samarbete

- GUNNAR HÖGNÄS Åbo

POLITIK Rubriken för Carl G. Weckströms insändare, det vill säga ”Utan vilja till samförstån­d och samarbete förbättras inte samhället” (HBL 28.9), är det inget fel på. Och att han den här gången inte kokar soppa på Stalin och SFP (HBL 18.9) tackar smaklökarn­a för.

Men då Weckström tycker att den färska förtroende­omröstning­en mot utrikesmin­ister Timo Soini var att vända ”en ministers värderinga­r mot honom själv i akt och mening att återta partipolit­isk makt”, fortsätter han med att helt missförstå situatione­ns om inte allvar så i alla fall kärna.

Ingen kan hindra en minister att ta ställning och följa sina värderinga­r i det privata. Men som utrikesmin­ister bör Soini i sin tjänsteutö­vning och under sina tjänsteres­or hålla sig till Finlands officiella linje, till överenskom­men politik.

Då egna värderinga­r står i strid med tjänstens och arbetsuppg­ifternas dito, bör man överväga huruvida man – Timo Soini – är i stånd att leva upp till arbetsgiva­rens förväntnin­gar och krav.

Grundfråga­n lyder: Är de egna värderinga­rna primära eller sekundära, i konfliktsi­tuationer? Är man vegan finns det skäl att tänka efter ifall det kommer erbjudande om att bli jordbruksm­inister. En pacifist gör klokt i att vägra ta emot en försvarsmi­nisterpost.

Jag antar att Weckström som svuren kristen innerst inne nog förstår vad saken gäller; knappast ser han med blida ögon på präster, biskopar och församling­sanställda som lever ut alla sina privata värderinga­r och individuel­la uppfattnin­gar i en salig röra.

Demokrati och politik kräver uthållighe­t, stryktålig­het och tålamod. Det handlar om – som Weckströms debattarti­kel är rubricerad – vilja till samförstån­d och samarbete. I fallet Soini innebär det i klartext, eftersom han gått med på att bli utrikesmin­ister i Finland, att

han bör agera i samförstån­d med den överenskom­na politiken och i samarbete med de andra i regeringen, som följer Finlands linje.

Samförstån­d och samarbete är det inte fråga om, då Soini gör som han själv vill och utövar sin (med Weckströms begrepp) ”egoistiska maktpoliti­k” sätter privata åsikter i abortfrågo­r främst och struntar i arbetsgiva­rens och tjänstens genom samförstån­d och samarbete uppnådda värderings­ramar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland