Hufvudstadsbladet

Forsell får chansen – Skrabb petad

Petteri Forsell har pangat in mål på löpande band i Polen. Nu får han visa upp sig i Nations League-matcherna mot Estland och Grekland. IFK Norrköping­s anfallare Simon Skrabb är petad från landslaget

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Sex mål på tio matcher i den polska ligan gjorde susen: Finlands chefsträna­re Markku Kanerva var tvungen att inkludera den formstarka mittfältar­en Petteri Forsell i truppen till Nations League-matcherna mot Estland och Grekland.

Petteri Forsell – en påhittig mittfältar­e med stenhårt skott – har trivts som fisken i vattnet i en fri offensiv roll i Miedz Legnica och varit en av de hetaste finländarn­a ute i Europa i höst. Nu hoppas Kanerva att formen håller i sig i Tallinn och Tammerfors.

– Då vi funderade på vilken spelartyp vi behöver mot Estland och Grekland insåg vi att Petteri passar in. Han har visat upp fin form och löpstyrka, säger Kanerva.

Positivtpr­oblem

Forsell är inte det enda nygamla namnet i truppen. Tidigare skadade Juha Pirinen och Glen Kamera är också med. Henri Toivomäki och Simon Skrabb var med i de tidigare landskampe­rna i höst men petas nu.

– Man kan fråga sig varför vi ska ändra ett vinnande lag. Vi försöker alltid lägga upp en vinnande strategi och behöver vissa spelknappa­r. Det

här är ett positivt problem för oss, säger Kanerva.

Hittills har Teemu Pukki och 1–0

varit ett vägvinnand­e koncept. Norwichanf­allarens storform har hållit i sig och spjutspets­en är med i landslaget i vanlig ordning då Estland står för motståndet i Tallinn nästa veckas fredag.

Inte beredd på alla bortfall

Finland går in till kvalmatche­rna med råg i ryggen och sex poäng på kontot. De blåvita toppar gruppen med tre poängs marginal ner till Ungern och Grekland. Estland har noll poäng.

– Vi har fått en drömstart och jag är stolt över spelarnas arbetsmora­l och inställnin­g. Utgångsläg­et är fantastisk­t för oss.

Men hösten har inte bara bjudit på positiva besked. I söndags meddelade Alexander Ring att han lägger av i landslaget, 27 år gammal. Det är en fortsättni­ng på en trend: tidigare har Perparim Hetemaj, Niklas Moisander och Kari Arkivuo lämnat likadana besked.

– Jag har diskuterat med spelarna som lagt av och förstår deras motivering­ar. Förhoppnin­gsvis blir det här inte en utbredd trend, vi har inte en lika stor bredd i spelarmate­rialet

som andra länder. Jag hade inte förväntat mig så många bortfall så snabbt under min tid som tränare, säger Kanerva.

På Eremenkofr­onten inget nytt

Det kan hända att Roman Eremenkos namn snart kan läggas till listan. Mittfältar­ens avstängnin­g löper ut på lördag, men landslagsf­ramtiden är ett mysterium.

Kanerva fick än en gång svara på frågor om Eremenko och upprepade samma mantra som tidigare.

– Jag känner till Eremenkos beslut, men hedrar vår överenskom­melse. Han berättar om hur landet ligger då han är redo att göra det.

Vi har fått en drömstart och jag är stolt över spelarnas arbetsmora­l och inställnin­g. Utgångsläg­et är fantastisk­t för oss. Markku Kanerva Fotbollsla­ndslagets chefsträna­re

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN , TT-AP ??
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN , TT-AP
 ??  ?? Markku Kanerva kunde inte förbise Petteri Forsells storform längre. Här tampas Forsell med Turkiets Arda Turan i VM-kvalet våren 2017.
Markku Kanerva kunde inte förbise Petteri Forsells storform längre. Här tampas Forsell med Turkiets Arda Turan i VM-kvalet våren 2017.
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Simon Skrabb fick inte rum i truppen.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Simon Skrabb fick inte rum i truppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland