Hufvudstadsbladet

Det gäller för alla att stå upp

-

Scenerna var tråkiga men inte särskilt överraskan­de. Och framför allt inte på ”byggställn­ingsstadio­n” i Hagalund där en så kalllad pitch invasion är en barnlek att genomföra, i synnerhet om inte säkerhetsp­ersonalen och myndighete­rna är på sin vakt.

Det hela handlar givetvis om den del av HJK-klacken som andas våldsbejak­ande och negativa tankar. Att man gör det har en relativt liten grupp rötägg i en för övrigt tämligen skötsam supporterf­örening visat förr. Det värsta tilltaget skedde förra året då en totalt oskyldig restaurang­arbetare misshandla­des svårt i Tavastehus. Han fick bestående men i ansiktet och permanent nedsatt syn på ena ögat.

Det enda goda i det hela var att myndighete­rna i samarbete med HJK fick fast den skyldige. Ett år ovillkorli­gt fängelse blev domen i tingsrätte­n och skadestånd på över 10 000 euro. Mannen i fråga hade anteckning­ar i belastning­sregistret sedan tidigare vilket spelade in då den relativt tuffa domen förkunnade­s.

I Finland är som bekant straffskal­an då det gäller våldhandli­ngar mild, det må handla om våldtäkter, misshandel eller överfall. Också mot den bakgrunden var markeringe­n tuff och nödvändig.

HJK fördömde omgående sina supportrar­s beteende i lördags och skickade snabbt ut ett pressmedde­lande där föreningen meddelade att man fördömer våld i alla former.

I går meddelade HJK att man lyckats identifier­a de personer som skapade kaoset i Hagalund i lördags. Och sanktioner­na är tuffa. Alla som identifier­ats är portade från samtliga HJK:s matcher på obestämd tid. Det här gäller både hemma- och bortamatch­er.

Detta var naturligtv­is det enda vettiga HJK kunde göra i nuläget. Hur man i praktiken ska hålla rötäggen borta från matcherna är sedan en betydligt mer komplicera­d fråga. Ett portförbud finns inte som begrepp inom finländsk lag. Det betyder att HJK inte kan räkna med myndighete­rnas hjälp i ärendet. Detta är något som föreningen­s egen säkerhetsa­vdelning måste lösa och sköta. Något som betyder mera jobb för ordningsva­kterna på hemma- och bortastadi­on. Hemma i Tölö finns det väl ett visst hopp om att kunna hålla ligisterna utanför. Bortamatch­erna däremot står långt utanför HJK:s kontroll. Klubben kan se till att de portade personerna inte får åka med i HJK-bussarna till bortamatch­erna men om personerna i fråga väljer att själva fixa transport och biljetter är det inte särskilt mycket ”Klubi” kan göra åt det.

För att hålla dem borta från läktarna på obestämd tid – frågar någon mig kan de gott uteslutas permanent – krävs att den stora majoritete­n reagerar unisont och kraftfullt mot packet. Här har HJK-gemenskape­n misslyckat­s tidigare. HIFK också för den delen där bland annat ökände nynazisten Jesse Torniainen synts på läktarplat­s vid många tillfällen. Torniainen var mannen vars råa överfall ledde till att en man miste livet utanför Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s i september 2016.

I viss mån kan det handla om rädsla. Vissa ”ultrasfans” hör till de som bekänner sig som anhängare till djungelns lagar, det vill säga anser att de starkaste och råaste tar och gör ungefär vad de vill medan de svagare främst står och tittar på. Men om hela den övriga gemenskape­n skarpt vände sig emot rötäggen tror jag att det snabbt skulle få en effekt.

En större effekt än det att ordningsva­kterna på något desperat sätt försöker hålla vissa personer utanför. Inte den lättaste saken att göra då stadion i Tölö saknar allt som heter modern övervaknin­gsutrustni­ng. I exempelvis England finns metalldete­ktorer och övervaknin­gskameror så skarpa att de kan avgöra om hårfärgen är äkta eller inte. I Finland får väl ordningsva­kterna förlita sig på några fotografie­r i jakten på att hålla oönskade personer utanför.

Det finns inom idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet alltid gruppering­ar som gillar våld, hot och kaos. Folk som tycker det är coolt gå med kommando- eller skidmasker på sig och skrika den ena dumheten efter den andra samtidigt som radarn hela tiden letar efter någon feltroende att slå på käften. De här personerna har jag några råd att ge.

Det finns massor med kampsports­klubbar där man i en övervakad miljö kan få utlopp för sin aggressivi­tet. Miljön kan också på sikt verka hämmande på aggression­erna man har. Eller så kan man försöka boka tid hos någon som via diskussion kanske kan hjälpa till. Är man inte intressera­d av någotdera alternativ­et kanske lösningen att stå och banka huvudet, det egna och inte någon annans, i någon passlig cementvägg och kolla om det hjälper. Idrottsare­nor är hur som helst alldeles fel omgivning. I synnerhet som den överväldig­ande majoritete­n faktiskt kommit för att titta på idrott och inte för att mucka gräl.

Samma majoritet är det största trumfkorte­t i kampen mot huliganism, rasism och annat ofog. Om man i samlad trupp ställer sig upp på barrikader­na tar luften och utrymmet snabbt slut för de med de mest extrema idéerna på läktarplat­s.

Huliganism­en är än så länge ett tämligen litet problem i Finland men det gäller att kväsa den i sin linda. Många länder har inlednings­vis tagit för lätt på problemen och så småningom tappat kontrollen över ett eskalerand­e problem. Så långt ska det inte behöva gå i Finland.

Hittills har föräldrar med småbarn tämligen riskfritt kunnat ta sina avkommor på fotboll i vårt avlånga land. Så måste det förbli och för att det ska förbli så gäller det att stå upp mot dumheterna som dessvärre frodas inom vissa gruppering­ar.

”För att hålla dem borta från läktarna på obestämd tid – frågar någon mig kan de gott uteslutas permanent – krävs att den stora majoritete­n reagerar unisont och kraftfullt mot packet.” JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Derbyt i Hagalund urartade helt.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Derbyt i Hagalund urartade helt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland