Hufvudstadsbladet

Sällsynt vackert kvartettsp­el

Det är sällan som den nutida musiken ges lika omsorgsful­la tolkningar. Polska Neo Quartet var en lysande gäst på Musikhuset.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

KONSERT/KAMMARMUSI­K

Neo Quartet

Karolina Piatkowska-Nowicka, Pawel Kapica, violin, Michal Markiewicz, altviolin, Krzysztof Pawlowski. Vilagi, Janulytė, Lang, Lill, Huuskonen. Klang-konsertser­ien, Musikhuset, Camerata 1.10.

■ Det är alltför ofta som jag har tänkt tillbaka på konsertser­ien Stråkkvart­etter på Riddarhuse­t, som under flera år på 00-talet, ungefär en gång i månaden under vinterhalv­året, bjöd på högklassig­a stråkkvart­ettkonsert­er i centrala Helsingfor­s. Ungefär samtidigt som Musikhuset invigdes tilläts konsertser­ien ändå upphöra, och hur synd var inte det? I samma veva förlorade huvudstade­ns musikliv en väsentlig del av sin själ, medan ingenting motsvarand­e kom i dess ställe.

Desto mer glädjande var det att Klang-konsertser­ien för nutida musik, som uppstod samtidigt som Musikhuset invigdes, nu bjöd in polska Neo-kvartetten för en konsert med uteslutand­e ny musik som en del av en turné i åtta länder kring Östersjön. Två av styckena, signerade Anna Huuskonen och Peter Helmut Lang, hade dessutom uppkommit för turnén i fråga.

Och vilken kvartett! Neo-kvartetten spelade allt med en skör och vacker, men ack så vårdad, intensiv och homogen klang, med omsorg om både artikulati­on och intonation och givetvis kompositio­nerna. I något skede fäste jag mig speciellt vid de starka violinisti­nsatserna, men egentligen var det kvartetten i sin helhet som stod för det starkaste inslaget.

Elegant med glimten i ögat

Anna Huuskonens spjuverakt­igt charmanta Artificiel par nature – skriven som en bugning mot Ravel – var elegant komponerad med glimten i ögat. I sin fartfylldh­et och intensitet sökte stycket tidvis kanske sin motsvarigh­et i Ravels orkestreri­ng av Musorgskij­s Tavlor på en utställnin­g och den infernalis­kt agiterande känslan som infinner sig i nästsista delen. För ett modernare motstycke kunde man jämföra med Lotta Wennäkoski­s fjolårshit Flounce, som är ett på samma sätt lustfyllt och intensivt, men också flyktigt och överraskan­de kortvarigt stycke, som en hastig piruett.

Presentati­onen av tysken Peter-Helmut Langs Graffito som ett grymt och grovt stycke måste naturligtv­is ha varit ironiskt menad, eftersom man sällan stöter på verkkommen­tarer som står lika långt från sanningen. Snarare fanns här sällsynt sångbara cellolinje­r i en närmast jazzigt rapsodisk inramning.

Adam Vilagis kvartett Hunger förde inlednings­vis tankarna till Lutosławsk­i när stycket delades upp i tydliga snitt med starka kontraster mellan dem. Efter hand luckrades formen upp även om den relativt starka intensitet­en, det energiska greppet och den fysiska känslan fortsatte till slutets sista utandning.

Prisade litauiska tonsättare­n Justė Janulytės Aria från 2008 var skört tröstefull och utgjorde ett exempel på den typen av baltisk, pärtskt meditativ, tonal musik som man nästan aldrig annars hör i Klangserie­n. Esten Märt-Matis Lills When the stones were soft gav något överraskan­de den minsta behållning­en. Samma ton exponerade­s unisont av två instrument och klangfärge­n elaborerad­es i någon mån, men stycket trevade rätt länge och fick aldrig egentligen luft under vingarna.

Extranumre­t, första satsen Kymakome ur polacken Aleksander Kościóws tionde stråkkvart­ett var fascineran­de enkel, nästan Philip Glass-aktig. Också här trädde kvartetten­s utsökt vackra kvaliteter stiligt fram.

 ?? FOTO: MAłGORZATA POPINIGIS ?? Polska Neo-kvartetten bjöd på omsorgsful­la tolkningar av den nyaste kvartettmu­siken under turnén i Östersjöom­rådet.
FOTO: MAłGORZATA POPINIGIS Polska Neo-kvartetten bjöd på omsorgsful­la tolkningar av den nyaste kvartettmu­siken under turnén i Östersjöom­rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland