Hufvudstadsbladet

En fullfjädra­d modern pianovirtu­os från Nordeste

När brasilians­ka pianisten Amaro Freitas gör sin Europaturn­é kommer han inte till Finland, helt enkelt för att alltför få känner till honom här. Det är bara att hoppas att han slår igenom snart.

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@ksfmedia.fi

JAZZ

Amaro Freitas Rasif (Farout)

■■Amaro Freitas■är■en■ny■bekantskap■och■hans■skiva■är■en■fullkomlig■ överraskni­ng.■Den■unge■pianisten■ från■nordöstra■Brasilien■är■en■fullfjädra­d■modern■jazzpianov­irtuos■ med■ett■eget■sound.■Att■han■känner■ till■traditione­rna■från■både■den■egna■kontinente­n■och■den■mera■norrut■belägna■är■lika■klart■som■att■han■

vet vad som hänt inom jazzen under de senaste åren.

Det är lite som om Vijay Iyer vore från Brasilien, för de lokala traditione­lla rytmerna finns med här – även då det går mot vågade intervalle­r, kluster eller nästan atonala sfärer på klaviature­n.

Eller så har Freitas utvecklats parallellt enligt liknande riktlinjer. Det är många som i dag använder asymmetris­ka ostinaton, inslag av minimalism, brutna rytmer och andra metoder.

Torrövade på ritade tangenter

Freitas föddes år 1991. Han började spela som tolvåring i en kyrka i Recife, vars orkester leddes av fadern. Senare studerade han en tid vid konservato­riet i Pernambuco, men måste sluta då familjen inte hade råd till bussresorn­a. Han hade inget eget piano, utan torrövade på ritade tangenter, men fick snart möjlighet att öva i en bar före öppningsti­d. Så ska det ha gått till enligt de få källor som finns.

På skivan omfamnar jazzen maracatu, frevo och baião. I Dona Eni repeteras polyrytmis­ka fraser i svängande 7/8-takt. Stycket innehåller inte egentliga solopartie­r. Trupé inleds av en repeterad bit från heltonsska­lan som tidvis harmoniser­as klusterlik­nande med små sekunder, men senare överraskas man av karnevalmu­ntra treklanger i dur som utgör en kontrast till den alarmerand­e inledninge­n. I Rasif (lokal slang för Recife) kommer fler regionala influenser fram på ett lugnt men rytmiskt varierat sätt.

Temat i Mantra är, helt enligt titeln, repetition­er av kortare fraser. Pianosolot inleds ganska sedvanligt men utmynnar i explosiva kluster. Den komplexa musiken är disciplinä­rt strukturer­ad och exakt framförd.

Aurora är en lugnare tredelad svit, vars melodiska och harmoniska innehåll rentav påminner om Jobim och andra brasilians­ka tonsättare även om stilen är pur modern jazz.

Kontinuite­t och variation

Trumslagar­en Hugo Medeiros och kontrabasi­sten Jean Elton är utmärkta. I trions rollfördel­ning är basen ett sammanfoga­nde element som står för kontinuite­t, medan trumkompet lever, förändras och kommentera­r pianot i högre grad än den följsammar­e basen. Till skillnad från många moderna trioskivor behöver lyssnaren inte i sitt sinne kompletter­a de spelade tonerna, men det betyder inte att musiken alltid är kontinuerl­igt pulserande.

På två stycken medverkar Henrique Albino med träblås. I den magiska Plenilúnio hörs längre melodiska linjer och dramatisk utveckling medan Afrocatu har rötterna i Brasiliens traditione­r.

Om jag hade för vana att hajpa, skulle jag nu hellre hajpa Amaro Freitas än till exempel Cameron Graves eller Kamasi Washington. Freitas gör under hösten sin första europeiska turné. Hit kommer han inte, eftersom att han i det närmaste är okänd här ännu. Men kanske nästa gång, får man hoppas.

 ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON ??
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland