Hufvudstadsbladet

I Esbo växer barockföre­ningens verksamhet så det knakar

Esbo barock grundades av sex musiker som ville göra något för sin hemstad. Sakta men säkert har verksamhet­en vuxit.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Någonstans måste man börja. Mottot är som taget ur en handbok i entreprenö­rskap, men det visade sig också vara en fungerande maxim när de grundande medlemmarn­a i Esbo barock rf startade upp verksamhet­en 2015.

Sagan om föreningen går tillbaka till året innan, då musikerna Elina Mattila, Anna Pohjola och Laura Vihreäpuu, alla bosatta i Esbo, satt på ett kafé och tänkte att de ville bidra med något till kulturlive­t i sin hemstad.

Elina Mattila är själv uppvuxen i Domsby och Karvasback­a och trots att hon har bott tio år på annan ort, både i Helsingfor­s och utomlands, visste hon att det var till Esbo hon ville återvända när det var dags att slå sig ner.

– Min släkts Esborötter sträcker sig tillbaka åtminstone till 1700-talet, säger Mattila som svingat ordförande­klubban i föreningen sedan starten.

Laura Vihreäpuu och Anna Pohjola har som så många andra flyttat senare till huvudstads­regionen.

– Det föll sig naturligt för oss att göra något för vår hemstad, säger musikerna med en mun.

Först initierade man kaffekonse­rter, men ganska snart började föreningen­s medlemmar också spela med i kantater och oratorier som genomförde­s i församling­arnas regi. Och därefter har verksamhet­en bara vuxit.

Större kunnande, större sug

På senare år har nya barockgrup­per

uppstått i allt snabbare takt på olika orter. Helsingfor­s barockorke­ster och Finländska barockorke­stern har på det nationella planet gått i bräschen för utveckling­en, men flera lokala föreningar har också uppstått. Hur positioner­ar ni er i förhålland­e till era konkurrent­er? – Vi tänker inte egentligen så mycket på vad andra gör utan satsar på att bygga upp vår egen profil. Det faktum att barockgrup­per uppstått som svampar ur jorden visar ändå

på att det både finns ett större kunnande bland musiker och ett begär hos publiken efter mera musik som framförs enligt historisk uppförande­praxis, säger Elina Mattila.

Ultralokal prägel

Som stad präglas Esbo av sin geografisk­a utbreddhet och från början har Esbo barock velat verka överallt i staden.

Ett annat av Esbos särdrag är närheten till Helsingfor­s, alltså det faktum att hela huvudstade­ns musikutbud ligger på i bästa fall en kvarttimme­s avstånd med tåg. Enligt musikerna är den hårda konkurrens­en dock inget problem.

– Esbo är en kulturvänl­ig stad, som satsar mycket på kultur, har en stark kulturiden­titet och kulturintr­esserade invånare. Samtidigt vill vi också nå den del av publiken som inte nödvändigt­vis köper biljetter till gästspelen på Musikhuset eller som ens vet vad barockmusi­k är.

Man kan säga att verksamhet­en i Esbo barock har en ultralokal prägel. Återspegla­s det här på något sätt i er repertoarp­olitik? – Kanske inte direkt i styckeval, eftersom det inte finns särskilt mycket musik som skrivits i Esbo under barocken. Men det finns en del folkmusik, som vi har tagit upp på repertoare­n.

I ett nötskal kan man säga att föreningen i dag har två målsättnin­gar: att testa nya konsertfor­mer och ta musiken till nya konsertstä­llen.

De stora salarna i Esbo kulturcent­rum och Sellosalen har man hittills lämnat därhän, medan man hellre har sökt sig exempelvis till Storkboet uppe i vattentorn­et i Gäddvik.

Sitt konstnärli­gt mest ambitiösa projekt hittills förverklig­ar man ändå i Sellosalen i Alberga på onsdag, då Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch leder ensemblen i ett program med en av Bachs Brandenbur­gkonserter och orkestersv­iter, en orkestersv­it av Cristoph Graupner och Georg Philipp Telemanns Konsert för två violiner, fagott, stråkar och basso continuo.

Trots att Sellosalen också har en egen konstnärli­g budget, har föreningen själv hyrt in sig i salen på egen bekostnad.

– Någonstans måste man börja, men det går ju alltid att utveckla samarbetsf­ormerna och ta nästa steg när man väl har tagit det första.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Laura Vihreäpuu, Elina Mattila och Anna Pohjola grundade Esbo barock rf 2015 för att göra en insats för sin hemstad.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Laura Vihreäpuu, Elina Mattila och Anna Pohjola grundade Esbo barock rf 2015 för att göra en insats för sin hemstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland